A pécsi belváros szívébe vitték a dolgozók baját

2018. június 24. 10:12 2018. jún. 24. 10:12

Szombaton este a pécsi Múzeumok Éjszakájának szívében, a Káptalan utcában demonstrált a szakmában dolgozók megalázó bérezése miatt a Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ). Nem lángolt a Rousseau összes, nem törtek az ókori vázák, nem szakadtak a békebeli olajfestmények, de azért a sétáló úri közönség csak-csak megkapta az arcába, hogy egy újabb szakma sodródott idehaza az éhhalál szélére. Éppen azok, akiknek a jóvoltából szombat este múzeumokat látogathatott.

A KKDSZ tiltakozásán nem vettek részt tömegek, de elég jókor és hó helyen volt ahhoz, hogy azért egy kicsit fájjon: a fehér pólós tiltakozók szombat este fél nyolckor a pécsi Káptalan utcában gyűltek össze. Az idei Múzeumok éjszakája programsorozat fővárosának kinevezett településen (bár erről nem nagyon szóltak előtte a harsonák), annak is a közgyűjteményi értelemben vett szívében, éppen jól időzítve, hogy azért sokan belebotoljanak a megmozdulásba.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke beszélt arról: a választások előtt választották Pécset a Múzeumok éjszakája programsorozat központi helyszínévé. Akkor még Hoppál Péter volt a kulturális államtitkár, azóta változás történt a poszton. A szakszervezeti elnök leszögezte: a bruttó 180.500 forintos bér megalázó, méltatlan és a megélhetéshez sem elég. Mint mondta, addig is, amíg a bértáblát rendezi a kormány, a pótlékot megemelhetnék 50%-kal, ez január 1-ig visszamenőleg 2,7 milliárd forint lenne.

- Gondoljanak bele, meddig lehet fenntartani a bemutatóhelyek színvonalát, ahol ilyen megalázó bérért dolgoznak emberek – mondta Csóti Csaba. - Persze, meg lehet kérdezni, hogy miért nem mennek máshova dolgozni. Ezek a szakmák arról híresek, hogy hitből és meggyőződésből dolgoznak emberek. Ebből viszont nem lehet megélni, de nem szép dolog visszaélni ezzel, emberek meggyőződésével, akik széppé teszik ezt az éjszakát is sok családnak.

Mészárosné Sík Zsófia, a KKDSZ pécsi vezetője olvasta fel a szakszervezet Fekete Péter kulturális államtitkárnak írt levelét. Mint mondta: a KKDSZ szerint a területen dolgozók illetménypótlékának 50%-os emelésére van szükség január elsejéig visszamenőleg. Ezen felül meg kell teremteni a központi finanszírozási lehetőségét annak, hogy az állami, illetve önkormányzati nonprofit cégek dolgozói is részesülhessenek a pótlékból. A szakszervezet szerint továbbá felül kell vizsgálni a kulturális közfoglalkoztatási programot is.

A megmozduláson a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében fejezte ki a PDSZ egy pécsi tagja szolidaritásukat. A demonstráción ezt követően a KKDSZ alapvető követeléseit tartalmazó szórólapot és kitűzőket osztottak szét a szakszervezet tagjai és szimpatizánsai a Múzeum utcában.

A demonstrációról készült képek az alábbi galériánkban láthatók:

[gallery="124" picture="12264"]