Tanárhiány: talán az abszurd drámák sorozata az oka

2018. július 11. 15:22 2018. júl. 11. 15:22

Mint ismert, az országban és Baranyában is komoly tanárhiánnyal kell nekimennie intézményeknek a szeptemberi tanévkezdésnek. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője szerint ha egyébként nem lenne elég baj a tanári pályával, a pécsi tankerület azért még rátesz egy lapáttal – pedig nélkülük is abszurd drámákkal teli a magyar tanárok élete.

A minap írtunk arról, hogy országosan és a megyében is jókora lyuk tátong az oktatási intézményeken a pedagógusokkal való ellátottság terén. Országosan 2400 tanerő hiányzik a gondtalan tanévkezdéshez, Baranyában 100 állás vár betöltésre.

Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a PDSZ országos választmányi tagja szerint ha egyébként nem lenne elég gond, azért a pécsi tankerület vezetése azért még tudja fokozni az izgalmakat. Mint mondta: egy kisebb pécsi tagiskola vezetői megbízásánál is megcsinálta, hogy a nevelőtestület és a szülők által 100%-ban támogatott, ráadásul egyedüli tagiskolavezetői pályázatot indoklás nélkül elutasította. Egy olyan tagiskoláról van szó, amely kimondottan élen járt módszertani ügyekben, ám Nagy szerint a tankerületi vezető, Páva Péter nyilván még ennél is jobbat keres.

A pedagógus munka akkor jó, ha az nem direktíváinak végrehajtásáról szól, hanem a tanár teljes személyiségével hitelesíti azt, amit továbbadni igyekszik, ehhez pedig mindenekelőtt szabadság kell – vélekedett Nagy Erzsébet. - Ha ezt is elveszik a nevelőtestületektől, márpedig a nyakunkba ültetett tankerekkel ez történt, akkor mi motiváljon egy értelmiségit? Olyan fantasztikus fizetésért, ami ezért a nem heti 40 órát, hanem annál lényegesen több időt igénylő munkakörben jár, megtoldva egy kis megalázó és ostoba minősítési rendszerrel, miért válassza valaki a pedagóguspályát?

A minősítési rendszerről a szakszervezeti vezető elmondta: előfordul, hogy zeneakadémiát végzett és a művészetoktatásban dolgozó kolléga munkáját olyanok bírálják el, akiknek közel olyan végzettségük sincs, vagy hogy a nyelvtanárt olyanok ellenőrzik, akik az adott nyelven egy szót sem tudnak.

- Ilyen és hasonló abszurd drámákkal van ma tele az életünk, hát csoda, hogy nem állnak sorba a fiatalok az állásokért? - kérdezte Nagy, hozzátéve, hogy bár az úgynevezett pedagógiai-szakmai ellenőrzés abbamaradt, van helyette másik: a fantasztikus és a munkaidőből szintén kissé kilógó önértékelés, csak hogy ne unatkozzon a tanár.