Több száz börtönőr szerelt már le, mert még mindig nincs kész a nyolc új börtön

2018. július 20. 10:32 2018. júl. 20. 10:32

Több éve jelentette be a magyar állam, hogy 8 új börtönt épít Magyarországon, ezek egyike Komlóra várható. Mint kiderült, az építkezés sehol sem kezdődött még el, de a kiképzett 667 új börtönőr közel fele már leszerelt.

Az egykori Magyar Nemzet romjain létrejött Magyar Hang című hetilap derítette ki, hogy továbbra is egy helyben áll a kormány börtönépítési projektje, ami miatt már az újonnan felvett börtönőrök közül is sokan leszereltek.

A lap cikke szerint a nyolc börtön - Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras és Ózd - építése el sem kezdődött, mivel túl kevés volt a forrás rá, a kivitelezők jóval drágábban vállalták volna a munkát. (A kunmadarasi börtön a tervek szerint 1000, míg a többi létesítmény 500 férőhelyes lenne.)

Ugyanakkor a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) továbbra sem tervezte át a költségvetést, a lap kérdésére azt válaszolták, ugyanúgy 103 milliárd forint van beállítva három évre széthúzva.

Ami nagyobb baj, hogy az új börtönök miatt felvett munkaerőnagy része már elhagyta a pályát.

A BVOP a lapnak elárulta, a 6700 jelentkezőből 667 főt képeztek ki zömmel felügyelőnek, a képzés emberenként 184 ezer forintba, vagyis összesítve 50 millió forintba került az államnak. Akik jelentkeztek, azok nagy része a létesítendő új börtönök térségében él.

A látszámból azonban mostanra már csak 393 fő maradt a BVOP kötelékében, a többiek leszereltek, mert nem vállalták az új börtönök híján a távolabbi bv-intézményekben a munkát, vagy az ingázásból lett elegük.

Az újonnan képzett fegyőröknek egyébként a BVOP 220 ezer forintos fizetést és cafeteriát ígért.

A börtönépítési projekt ugyanakkor nincs lefújva, a vonatkozó jogszabályok továbbra is élnek.

A 7300.hu komlói lap arról számolt be, hogy az egykori bányászvárosban az államnak felajánlott telken (csak így tudott pályázni egy önkormányzat, hogy felajánlott ingyen egy telket az államnak) már zajlik a közműépítés. A zöldmezős beruházásban jelenleg a szennyvízhálózatot és a gázbekötést végzik, valamint útépítés is zajlik - a területre az áram is be van vezetve.