Évi másfél milliárd megy el Paks II. vezetőinek fizetésére

2018. augusztus 16. 08:37 2018. aug. 16. 08:37

41 olyan ember dolgozik a cégnél, akinek a havi bruttója 2 millió forint fölött van. A bővítésügyi miniszter havi bruttó ötmilliós fizetést kap egy új emelésnek köszönhetően.

Összesítette az RTL Klub Híradója, hogy a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős Paks II. Zrt-nél mennyit keresnek a vezető beosztásban dolgozók.

A csatorna szerint évente összesen körülbelül másfél milliárd forintnyi közpénzt emészt föl a cég vezető beosztású dolgozóinak bére - 41 fő van ilyen jellegű pozíciókban.

Augusztus elején az Mfor.hu már közölte egyes vezetők - mint például a vezérigazgató havi bruttó 4 millió forintos - fizetését, ám az összesítés akkor elmaradt.

A Paks II. Zrt. az RTL Klub megkeresésére azt válaszolta, hogy magasan kvalifikált, szakirányú végzettségű és megfelelő tapasztalattal bíró vezetőkre van szükség a magyar gazdaság egyik legjelentősebb beruházásánál - ennek pedig a fizetésekben is meg kell mutatkoznia.

Nem tudni, hogy hasonló járhatott-e Orbán Viktor fejében, de a napokban a paksi atomerőmű-bővítésért felelős Süli János tárca nélküli miniszter fizetését is jócskán megemelte (a többi miniszter mellett). A hvg.hu cikke szerint Süli így az eddigi havi bruttó 1,1 millió forint helyett bruttó 5 milliós bért kaphat.

A rendkívül magas emeléssel kapcsolatban (az atomminiszter mellett Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter is ötmilliós fizetést kap) a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte a lappal, hogy a két miniszter nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat lát el, emiatt a bérezésüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazították.