62 milliós tao-pénz tűnt el a szigetvári focicsapatnál, amit a volt fideszes polgármester vezetett

2018. szeptember 13. 12:37 2018. szept. 13. 12:37

Sajtóértesülés szerint több mint 62 millió forintnyi társasági adóból érkezett pénz tűnt el a szigetvári Zrínyi Miklós Sport Egyesületnél, melyet a nemrég első fokon elítélt Kolovics János volt fideszes polgármester vezetett. Papíron sok mindent felújítottak a csapatnál, amely már megszűnt.

A G7 gazdasági lap cikke szerint több mint 62 millió forintra tehető társasági adóból (tao) származó pénz tűnt el a szigetvári volt Zrínyi Miklós Sport Egyesületnél (ZMSE) az elmúlt években.

A cikk szerint több olyan fejlesztést is leszámláztak az egykori egyesületnél, amelyről a helyszínen derült ki, hogy a munkát a pénz ellenében nem végezték el.

Ilyen például az öltözőrész, amelynél nyílászárókat és tetőzetet cseréltek papíron, ám a cikkben közölt fotó szerint egy cserepet sem cseréltek ki az épületen.

Az eredményjelző is hiányzott, noha számla volt róla, de a műfüves pályát rendben tartó speciális gép sem volt meg. Az MLSZ helyi ellenőre (aki egyedül végezte a munkát, noha ezt két embernek kellene) viszont elfogadta az egyesület emberének válaszát, mikor az rábökött egy egyszerű fűnyíróra, hogy akkor megvan a speciális gép - ezekről a helyi független polgármester számolt be a lapnak.

Az egyesületet a 2014-es önkormányzat választáson csúfos vereséget szenvedő Kolovics János volt fideszes polgármester vezette, akit nemrég első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hivatali megvesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A ZMSE volt az egyik olyan sportszervezet, amit 2018-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kizárt a tao-pénzeket igénybe vehető egyesületek közül.

A G7 cikke szerint 2017-ben az egyesületet felszámolták, addigra már a megyei bajnokságból is kiestek (ráadásul egy ideje már nem is hazai pályán játszottak), az utánpótláskeret pedig más településhez került át.

A lap kereste Kolovics Jánost és az egyesület titkárát, Szigetvári Attilát, de előbbi nem kívánt válaszolni, utóbbit pedig lehetetlen volt elérni. A lap az MLSZ is megkereste és megpróbálta kikérni a közérdekű adatokat, de nem jártak sikerrel.

Polgármester: akkor is érkezett tao-pénz az egyesülethez, mikor az már nem is működött

A Pécsi STOP az ügyben megkereste a város független polgármesterét, Vass Pétert, aki az ügyről elsőnek annyit mondott: semmi köze nincs hozzá, az önkormányzat az ügyben nem tesz semmit. Azóta egy új csapat (a Szigetvári Labdarúgó Egyesületet, melyet Bocskor Tibor helyi vállalkozó vezet) van a városban, jelenleg megye III-ban, nekik drukkolnak.

A polgármester lapunknak is elmondta a fentebb már vázolt öltözőépület, speciális gép (ami nem fűnyíró) és az eredményjelző körüli anomáliákat, hozzá is tette, ő ezek után hagyta ott az MLSZ ellenőrét, mert ilyenhez nem kívánt asszisztálni.

Annyit még elmondott, hogy még akkor is rajta keresett az MLSZ 8 millió forintnyi, a ZMSE-nek szánt tao-pénzt, amikor az egyesület már nem is működött.

MLSZ: alacsony a foci tao-jában a szabálytalanságok száma és mértéke

Az MLSZ közleményben válaszolt az üggyel kapcsolatban, mint írták, "a nemzetközi és hazai támogatási rendszerekkel összevetve a labdarúgás TAO-jában alacsony a szabálytalanságok száma és mértéke. Minden olyan esetben, amikor felvetődik a csalás gyanúja, szigorúan lép fel a szövetség, és ahol indokolt, ott visszafizetteti a pénzeket és/vagy 1-3 évre kizárja az érintett a rendszerből."

A közlemény szerint jogtalan felhasználás címén már 2,2 milliárd forint visszafizetését írták elő.