Pécsi gólyák százai bukták a kolit, a csoportos albérletkereséstől fáznak a lakástulajok

2018. szeptember 17. 07:46 2018. szept. 17. 07:46

1100-nál több elsőéves próbált bekerülni valamelyik pécsi kollégiumba a 2018/2019-es tanév startja előtt, 400-an azonban lepattantak a férőhelyekről. Nekik maradtak az albérletek, ahol szintén nem voltak könnyű helyzetben: hiába álltak össze többen, hogy fizetni tudják a borsos bérleti díjakat, a lakástulajdonosok sokszor nem akarták két főnél többnek kiadni az ingatlant. Jó hír, hogy a most is üresen álló albérleteket egy kicsit olcsóbban meg lehet szerezni, rossz hír, hogy már csak a kínálat negyedéből lehet válogatni.

Idén 4903 új hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre a rendes felvételi eljárás keretében, pótfelvételivel pedig 387 diák érkezett a 651 éves felsőoktatási intézménybe. A felvételi ponthatárok után eldurrant az albérletpiac, a rendesen felsrófolt díjú lakások nem éppen barátja a magyar diákok és családjaik pénztárcájának. Amint azt korábban írtuk, akár 220 ezer forintot is elkérnek havonta az orvosi környékén egy-egy jó lakásért, de az egyetem szomszédságában magasodó panelekben korszerűsített, modern pecókat is szégyenérzet nélkül árazták be havi 120 ezerre.

Mentőövként ott vannak a Pécsi Tudományegyetem kollégiumai, melyek mostanra ugyan jóval konfortosabbak lettek másfél évtizeddel előtti állapotuknál, ugyanakkor közösségformáló erejükből, sajátos varázsukból, amiért az ember - aki nem menekült el kapásból a kisebb falu lakosságát tömörítő tömbökből a második napon - imádott kollégista lenni.

Amint azt a PTE-től megtudtuk, az egyetem jelenleg 4039 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, ebből 3299 férőhely található Pécsen. Szeptember 17-től plusz 90 férőhelyet jelent majd a felújításon átesett Damjanich Kollégium, emellett a tanév közben nyílik majd meg a szintén felújítás alatt lévő Balassa János Kollégium, így 3700 fölé nő majd a koliban elhelyezhető hallgatók száma. Jelenleg a pécsi kollégiumok kihasználtsága gyakorlatilag 100%-os, a túljelentkezés az idei évben 25%-os volt.

A pécsi kollégiumokba általános eljárás keretén belül 3046 fő adta be a jelentkezését, 1134-en közülük most kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen. A gólyák közül 722 fő kapott, 36 százalékuk, 412 hallgató viszont sikertelenül pályázott az olcsó férőhelyre.

Ez az olcsó férőhely sem fillérekért megy, a Boszorkányban és a Szántóban az államilag finanszírozott képzésben lévők számára 17 475, az önköltségeseknek kereken 18 ezer forint a maradás havi díja. A Jakabhegyi és az Univ (szép, új nevén Szalay László) kollégiumban az önköltséges helyért szintén 18 ezret kell fizetni, az ösztöndíjasok azonban 9320 forintért ellakhatnak itt, igaz, cserébe két másik hallgatótársukkal osztoznak a szobán.

Opció még a Laterum Kollégium, ahol 5 fős szobák várják a hallgatókat, az államilag finanszírozott helyeken tanulók 9320, az önköltségesek 12000 forintért tölthetik itt az idejüket. Kérdésünkre a Pécsi Tudományegyetem elárulta, a legtöbben a Jakabhegyi úti Kollégiumba szerettek volna bekerülni: a 470 férőhelyre 833 olyan jelentkezés érkezett, ahol első helyként jelölték meg ezt a kollégiumot.

Akik pórul jártak a kollégiumi hellyel, szívnak az albérletpiacon

Azon hallgatók, akik sikertelenül pályáztak kollégiumi elhelyezésre, az albérletpiacon próbálhattak szerencsét. Az elsősöknek augusztus 21-ig kellett várni arra, hogy kiderüljön, kaptak-e kolit, vagy sem, így utána indulhatott meg a roham a lakásért. Akik arra építettek, hogy koleszosok lesznek, és csalódniuk kellett, a nyár utolsó időszakában kereshettek albérletet, holott a piac már azóta dübörgött, hogy július végén kiderültek a felvételi ponthatárok.

- Augusztus elején még 1300-1700 kiadó ingatlan keresett gazdát Pécsett, ez a szám mostanra, szeptember derekára mintegy 400-ra apadt - mondta el kérdésünkre Cselényi Attila, a pécsi Ingatlankínálat.com vezetője. Az ingatlanszakember szerint azon a lakások, melyeket szeptember elejéig nem sikerült kiadni, mostanra akár 10 százalékkal is olcsóbbak lehettek. Leginkább olyan lakások nem keltek el, ahol későn készültek el a felújítással, bútorozással, vagy éppen túlárazták őket az egyébként is túlárazott piacon.

- Azok a diákok, akik kollégiumi szállásra építettek, nem pedig arra, hogy 100-120 ezer forintért kell lakást bérelniük, összeállva kerestek albérleteket - mondta Cselényi Attila. Sajnos azonban az volt a jellemző, hogy a 3-4 fős csapatokat nem fogadták tárt karokkal a főbérlők, kettőnél több főnek ugyanis nem szívesen adják már ki sokan a lakást. Nagy változás ez a 2000-res évek derekához képest, amikor is alapnak számított az, hogy egy bérelt pécsi lakásban minimum hárman éltek együtt, de a négy, esetenként öt fő által bérelt ingatlanok sem keltettek feltűnést.

„A magyar diákokra nem készül senki" - keserves dolga van a pécsi albérletkeresőknek

Akár 220 ezer forintot is elkérnek havonta az orvosi környékén egy-egy jó lakásért, de az egyetem szomszédságában magasodó panelekben korszerűsített, modern pecókért is le kell szurkolni havi 120 ezret. Az ingatlantulajdonosok a külföldi hallgatókon akarnak kaszálni, a nem tehetős családból jövő magyar diákok pedig szívhatják a fogukat, és lakótársakat keresve házalhatnak a megfizethető és élhető lakásokért.