Tavaly még milliárdért árulta, most meg felújítaná a kollégiumot a városvezetés

2018. szeptember 26. 11:52 2018. szept. 26. 11:52

2011-től kezdve több százmillió forintért árusította a Puskin téri volt kollgéium épületét a pécsi önkormányzat, ám vevő nem, csak fémtolvajok jelentkeztek legtöbbször. Tavaly év végén már egymilliárdért kínálták - most meg felújítanák és a családsegítőt költöztetnék bele.

A szeptemberi közgyűlésen került a pécsi önkormányzat elé, hogy a Puskin téri kollégiumba költöztetnék át a kertvárosi Anikó utcában székelő család- és gyermekjóléti szolgálat munkatársait, mert ott már szűkösen férnek és az épület állapota sem a legjobb.

A közgyűlésen az előterjesztést magyarázó Őri László fideszes alpolgármester arról is beszámolt, hogy az átköltöztetéshez az is kell, hogy a Puskin téri kollégiumot felújítsák (pontosabban csak az északi részét, a déli részben majd egyszer szociális lakásokat alakítanának ki), ehhez pedig egy összesen félmilliárd forintos pályázatot nyújt be a városvezetés.

Az a közgyűlésen ugyanakkor nem hangzott el, de a Puskin téri volt kollégiumtól az önkormányzat már a 2010-es évek eleje óta próbál megszabadulni (amit rendkívül sokszor látogattak meg fémtolvajok a bezárás óta úgy, hogy a gyárvárosi rendőrőrs 40 méteren belül fekszik).

Az ár már 2012-ben is 800 millió forintot tett ki, évekig a kétmilliárd forintra (sőt, egyszer 3,2 milliárdra) beállított ingatlaneladásba számolta bele a városvezetés a kollégiumot. Igaz, az eladások sosem jöttek össze, vagyis egy kvázi kétmilliárdos lyuk tátongott évekig a költségvetésben.

Legutóbb pedig decemberben akarta elárverezni több más ingatlan mellett a kollégiumot az önkormányzat - ekkor viszont már egymilliárd forintra lőtték be a folyamatosan pusztuló épület árát.

Most úgy tűnik, hogy a városvezetés végre belátta, nem tud megszabadulni a kollégiumtól, így okosabb, ha saját maga hasznosítja. Hogy ez korábban miért nem jutott eszükbe, az rejtély. Mindenesetre - az alpolgármester közgyűlésen elmondott szavai alapján - valamikor lesz egy pályázat, amiből valamikorra lesz félmilliárd forint rendbetenni a kollégium egyik felét.

Az építőipari árak mostani drágulását figyelembe véve azonban félő, hogy nem lesz elegendő mindenre az az összeg, a családsegítő átköltöztetése pedig jó helyi szokás szerint csúszni fog.