Hadházy: „Aki a magyar bíróságtól fél, menjen Moszkvába!”

2018. október 10. 11:25 2018. okt. 10. 11:25

Hadházy Ákos Mellár Tamással tartott közös sajtótájékoztatót Pécs főterén szerda reggel az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról. Sok félreértést is tisztázott, például a kormány egyetlen ál-érveként lengetett szuverenitásról, hiszen a szervezet által megvádolt korrupt politikusoknak magyar bíróságok előtt kellene felelniük tetteikért.

- Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem csorbítja Magyarország szuverenitását – szögezte le Mellár Tamás a városháza előtt tartott eseményen. - Épp ellenkezőleg: az uniós források a mostaninál sokkal jobban elérik a céljukat, az országot fejlődési pályára állítják, az valóban erős és büszke lehet. Ezért csatlakoztunk az aláírásgyűjtéshez.

Hadházy Ákos elmondta: bár Bulgáriában statisztikailag rosszabb a helyzet a korrupció tekintetében, mint nálunk, hivatalosan csak ők kullognak utánunk a sorban. Valójában ez csak azért lehetséges, mert az állam idehaza – amúgy nagyon helyesen – fellépett a kisemberek korrupciójával szemben. Ez viszont azt jelenti, hogy míg ezt szigorúan bünteti, az állam ezzel ennek a privilégiumát is megtartotta, Európában példa nélkül álló a magyarhoz hasonlóan felülről szervezett állami korrupció.

A politikus szerint Magyarország csak akkor fog csatlakozni az Európai Ügyészséghez, ha ezt egymillió magyar az aláírásával kikényszeríti. Kiemelte azt is: aki aláírja az íveket, nem csak a korrupció ellen, hanem a demokráciáért, Európáért küzd. Az elmúlt században két háború is kitört, amiért egyes nemzetek uralkodni akartak mások felett, a jövő a föderális Európa. Ez viszont Hadházy szerint csak akkor lehetséges, ha nem a török és orosz modellt követjük.

Újságírói kérdések nyomán kiderült: a hétfő számítás szerint mintegy 40 ezer aláírás gyűlt össze. Ennél Hadházy szerint jóval több van, hiszen bárhova megy vidéken, magányos polgárok és szervezetek is felkeresik már összegyűjtött szignókkal. Elmondta azt is: karácsonyig szeretnék az aláírások többségét összegyűjteni.

Civil szervezetek és pártok is segítik az ügyet, sok fideszes szavazó is támogatja a törekvést, mondván, ők nem a korrupcióra szavaztak.

Mivel ellentmondásos hírek jelentek meg az LMP által bejelentett aláírásgyűjtés kapcsán, rákérdeztünk erre Hadházy Ákosnál. Mint mondta: volt pártja csatlakozása segíti az ügyet, amennyiben valóban lesz mögötte munka. Ez nem attól függ, hogy a párt színeit viselő széldzsekiben kiállnak-e politikusok, hanem attól, hogy az aktivistáik valóban kiállnak-e az utcára az ívekkel. Az LMP egy másik kezdeményezéshez is csatlakozott, amellyel Brüsszelre akarnak nyomást gyakorolni, ez is vállalható, nyitott kapukat döngetnek.

Hadházy Ákos beszélt az uniós ügyészséget övező konkrétumokról is. Ebben magyar ügyészek nyomoznak, a különbség az, hogy Polt Péter helyett ezt egy háromfős külföldi ügyészekből álló kollokvium ellenőrzi, a kormány nem tudja leállítani a kellemetlen ügyeket. A vádemelés után magyar bíróság előtt kell felelnie a vádlottaknak.

- Aki pedig a magyar bíróságtól fél, az emigráljon, menjen Moszkvába, ha neki jobb, de ne akarja szétverni az országot, ne kockáztassa, hogy hazánk elbukja az uniós támogatásokat – hangsúlyozta Hadházy.