Szivattyúkkal segítenek be a paksi atomerőműnél, annyira alacsony a vízállás

2018. október 19. 12:38 2018. okt. 19. 12:38

Rég nem látott módon alacsony a Duna vízszintje, több helyen az eddigi negatív rekord alatt 10 centis legkisebb vízállásokat mértek a napokban. Paksnál már elrendelték a kisegítő szivattyúk beállítását is, hogy megfelelő mennyiségű víz jusson a hűtésre. Paks I. és Paks II. több évig fog egymás mellett működni, de egyelőre nem tudni, azt hogyan bírja el a Duna.

Szerdán jelentette be a Paksi Atomerőmű, hogy a Duna alacsony vízállása miatt kisegítő szivattyúkat telepítenek csütörtökön, amelyek a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz-ellátásához szükségesek.

Az atomerőmű közleménye szerint a műveletet akkor is végrehajtják (védelmi gyakorlattá minősítve), ha időközben a Duna vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően pénteken visszaáll a korábbi kisvizes szintre.

Jelen pillanatban az atomerőműnél az intézkedési terv 3. fokozata van érvényben: az első fokozatát a Duna Balti-tenger felett mért 85 méteres szintje elérésekor vezetik be, a második fokozat 84,5 méteres, a harmadik 84 méteres szint alatt lép életbe az MTI híre szerint.

Az atomerőmű közleménye kitért arra is, miszerint a 3. intézkedési fokozat az létesítmény működését nem befolyásolja.

A Hydroinfo adatai szerint Paksnál csütörtök délben -90 centis volt a Duna vízállása, ez péntek reggelre -87 centiméterre mérséklődött, az előrejelzés szerint szombat reggelre már -80 centiméteresre "hízhat" a vízállás. Vagyis szombatra elmúlhat a szivattyúk bevetését okozó állapot.

Ámde, ahogy Baranyi Krisztina, az Együtt párt tavaszi megszűnése óta független ferencvárosi képviselője Facebook-bejegyzésében írta, az atomerőmű szerdán még arról tájékoztatta őt, hogy a 3. intézkedési fokozat elérése 6-7 napba is beletelhet az előrejelzések szerint. Ehhez képest fél nap alatt csökkent le annyit a Duna vízszintje, hogy a 3. fokozatot is el kellett rendelni.

"A szakemberek szerint szivattyúkkal is kitűnően meg lehet oldani az erőmű hűtését, ez a működést nem befolyásolja. Sőt, ha konkrét veszélyhelyzet van, tűzoltóautókkal is lehet hűteni a reaktort"

- olvasható a politikus bejegyzésében, aki azt is hozzátette, hogy az atomerőműtől úgy tájékoztatták, Pajtás típusú szivattyúk állnak rendelkezésre megfelelő számban.

Baranyai a bejegyzésben föltette a kérdés: mi lesz akkor, amikor Paks I. és a most még épülgető Paks II. összesen hat reaktorblokkja együtt fog üzemelni?

A tervek szerint ugyanis az új blokkok hűtését is a Dunából kivezető hűtővízcsatornával akarják megoldani, ám már nyáron az extrém kánikulában is voltak gondok, akkor Paks I. reaktorainak teljesítményét csökkenteni kellett. Ráadásul, ahogy azt Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője blogbejegyzésében írta pár hete, a tervek szerint a csatorna új reaktorok miatti bővítését a régiek üzemeltetése mellett, azok működése közben akarják megoldani.

Baranyi Krisztina Facebook-bejegyzése szerint mindezek mellett időközben eltűntek a Paks II. terveiről a korábban még szereplő hűtőtornyok.

"Hány Pajtás szivattyú kell majd két atomerőmű biztonságos hűtéséhez ha alacsonyabb a vízállás, mint számolták? Figyelembe vették-e kellőképpen, hogy a klímaváltozás miatt még ennél sokkal alacsonyabb is lehet a vízállás? (...)

Mi lesz a Duna vizével, hogyan tartják majd be azt a határértéket, hogy a blokkokról távozó víz 10 fokkal haladhatja meg a beszivattyúzott víz hőmérsékletét?"

- tette fel a kérdést a politikus, aki szerint amúgy nyáron már ezt a határértéket is megközelítették (az Átlátszó mérése szerint meg is haladták) pár fokkal, holott csak egy erőmű üzemelt és az se teljes kapacitással.

A hiányzó hűtőtornyok kapcsán Szabó Szabolcs, az Együtt Parlamentbe jutott, azóta független képviselője írábeli kérdéssel fordult Süli János atomügyi miniszterhez.