Komlón nem tudnak arról, hogy náluk lefújták volna a börtönépítést

2018. november 1. 16:43 2018. nov. 1. 16:43

Szerdán derült ki a Népszava cikkéből, hogy a kormány az eredetileg tervezett 8 új börtön helyett csak jó, ha ötöt épít meg. A Dél-Dunántúlon Komlón épül az egyetlen új börtön, a polgármester szerint hozzájuk ilyen jelzés nem érkezett esetleges leállásról.

A Népszava cikkezett arról október utolsó napján, hogy ugyan négy évvel ezelőtt még 8 új börtön létesítését tervezte el a kormány, most kiderült, hogy három településen hiába fejlesztettek, mert végül ott nem épül új kóter.

Az érintett települések - Kemecse (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) és Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) - önkormányzatát már a lap szerint értesítették, hogy fuccs a börtönálmoknak. Arról viszont még a helyhatóságok nem tudnak, hogy a kormány állja-e azokat a költségeket, melyeket az ingyen felajánlott önkormányzati telkek közművesítésére és egyebekre költöttek.

A Dél-Dunántúlon Komló az, ahol új börtön épül a tervek szerint (még Pécsen is toboroznak hozzá), ám erről a beruházásról sem lehet sokat tudni. Lapunk még idén januárban kérdezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, onnan azóta is mély hallgatás a válasz. A komlói 7300.hu nyáron írt arról, hogy némi útépítés és közművesítés már történt a kiszemelt területen, de sok más nem (az építkezések mindenhol bő egy évnyi csúszásban vannak már).

A Népszava cikke nyomán szerdán a Pécsi STOP megkereste a komlói önkormányzatot, hogy nekik szólt-e esetleg a Belügyminisztérium a projekt lefújásáról. Arra is rákérdeztünk, hogy eddig mekkora összeget költött a város a börtönnek kiszemelt területen folyó munkálatokra, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány új munkahelyet teremthet a létesítmény.

Kérdéseinkre Polics József fideszes polgármester a következő választ küldte:

"Komló Város Önkormányzata semmilyen értesítést nem kapott a városba tervezett büntetés-végrehajtási intézet beruházásának esetleges leállításáról.

Rendszeres és szoros kapcsolatban vagyunk a Belügyminisztériummal és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

A város számára fontos cél, hogy a komlóiaknak 200-250 új munkahelyet hozó beruházás minél gyorsabban elkészüljön. A témával kapcsolatban a beruházó BVOP az illetékes, további részletek tekintetében forduljon hozzájuk."

A polgármester válasza szerint tehát a komlói beruházást nem fenyegeti a leállítás veszélye.

Hogy mennyibe is kerültek az eddigi munkálatok a börtönnek kiszemelt területen, arra viszont nem kaptunk választ.