22,5 milliós hűtlen kezeléssel vádolnak egy alapítványvezető nőt Pécsen

2018. november 16. 11:32 2018. nov. 16. 11:32

Egy alapítványvezető nő ül a vádlottak padjára november 20-án Pécsen, a vád ellene jelentős vagyoni hátrányt okoző hűtlen kezelés. A vádirat szerint 22,5 millió forintos kárt okozott.

Érdekes tárgyalás lesz november 20-án a pécsi járásbíróságon, egy alapítványvezető nő ül a vádlottak padjára, akit jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolnak.

A vádirat szerint a nő "egy alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány célja a rosszul felszerelt betegellátó intézmények, kórházak, klinikák gyermekosztályainak támogatás, orvosi műszerek felújításához, újak vásárlásához támogatás nyújtása, a berendezés korszerűsítése a hosszabb ideig ágyhoz kötött beteg gyerekek komfortérzetének emelése. Támogatások igénybevétele és nyújtása, a célok megvalósítását segítő eszközök felkutatása és a beteg gyerekek szállítása.

Az alapítvány kuratóriuma csak névleg működött, tényleges üléseket nem tartott, a vagyon felhasználásával, az alapítvány működésével kapcsolatos döntéseket a vádlott hozta meg.

Az alapítvány bankszámlái felett a vádlott rendelkezett, a számlákhoz tartozó bankkártyákat is kezelte. A vádlott 2015 februárjától 2016 decemberéig terjedő időszakban vagyonkezelői kötelezettségét megszegte azzal, hogy a kuratórium döntése nélkül az alapítványi célokkal nem összeegyeztethető kifizetéseket teljesített részben az alapítvány bankszámláiról történő átutalással, részben készpénzzel.

Ennek során az alapítványnak – külföldi tanfolyamainak és márkás ruházati cikkeknek a kifizetésével - összesen 22 588 449 forint kárt okozott"

- olvasható a vádirati tájékoztatóban.

Mivel a vádiratban közölt alapítványi célok szinte szóról szóra megegyeznek egy ismert pécsi alapítványéval, és a vádiratban említett nő monogramja is egyezést mutat, a Pécsi STOP kétszer kereste meg emailben és telefonon a Szemem Fénye Alapítvány vezetőjét, Gyura Barbarát, hogy ő-e az érintettje az ügynek, vagy csak véletlen egybeesésről van szó.

A civil szervezetek közhiteles adatbázisa szerint a Szemem Fénye - A Beteg Gyermekekért Alapítvány ellen 2017. november 21-én indult végrehajtási eljárás. Az adatbázisból az is kiderül, az alapítvány és a kuratórium vezetője is Gyura Barbara.

Gyura Barbarától cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. ha ez megtörténik, újra jelentkezünk.