Tucatnál többször figyelmeztettek hajléktalanokat a rendőrök Pécsett

2018. november 27. 15:01 2018. nov. 27. 15:01

16 esetben adtak helyszíni figyelmeztetést a rendőrök Pécsen október 15., a közterületen való életvitelszerű élés betiltása óta, és bár a statisztikájuk szerint két esetben indult tényleges eljárás hajléktalan ellen a megyeszékhelyen, ez egy fedél nélküli embert jelent. Az országban összesen kilenc esetben indult eljárás.

Szél Bernadett, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő kérte ki nemrég azokat az adatokat a Belügyminisztériumtól, mely a közterületek életvitelszerű használatának betiltása (október 15.) óta megtörtént szabálysértési és egyéb ügyeket taglalják - olvasható a Mérce cikkében.

Szél Bernadett

Kikértem adatokat a belügytől, hogy lássuk, pontosan hogyan hatott a szégyenletes szabálysértési törvény módosítása annak első hónapjában: kérdeztem, hányszor "figyelmeztette" a rendőrség a...

A kikért adatokból kiderül, a törvény életbe lépése óta kilenc hajléktalan ellen indult szabálysértési eljárás életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt, nyolc esetben szabálysértési őrizet lett a vége. Budapest mellett Gödöllőn, Pécsen, Székesfehérváron, Kaposváron és Nyíregyházán indultak eljárások.

Összesen 235 esetben történt helyszíni figyelmeztetés, a listát Budapest vezeti (91 eset), aztán Debrecen (22 eset), Székesfehérvár (18 eset), Szeged (17 eset) és Pécs (16 eset) következik.

A Város Mindenkié pécsi csoportja Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy a Pécsett történt 16 helyszíni figyelmeztetés egy része és a két eljárás egy hajléktalant takar, akit kétszer citáltak a bíróságra, ám mindkétszer felmentették őt. A férfi a két előállítással közel egy hetet törtött őrizetben.

Egyébiránt a hajléktalanok elleni eljárások azóta torpantak meg, hogy a kaposvári járásbíróságról az Alkotmánybírósághoz fordultak, mondván, állapítsák meg az új törvény alkotmányellenességét.

Szél Bernadett Facebook-bejegyzésében leírta, hogy

időközben az is kiderült, hogy hiába hazudik "sikert" az embertelen emberminisztérium, erről szó sincs: 931-gyel több férőhelyet vettek csak igénybe országosan okt. 15-e óta, miközben tudjuk, hogy Magyarországon 4 ezer hajléktalan ember éjszakázik közterületen. Magyarul ez alkotmányellenes, embertelen, és ha itt az lenne a cél, amit mondanak, hogy fedél legyen az érintettek feje felett, totálisan hatástalan, sőt, mivel emberek kikerülnek a szociális szakma látóteréből, borzasztóan veszélyes is.

A Mérce a Magyar Szociális Fórum adataira hivatkozva arról is ír, hogy szeptember óta 13 fagytak meg, ebből hatan a törvény életbe léptetése után haltak meg. Nyolcan fűtetlen házban, öten pedig a szabad ég alatt hunytak el.

A kormányzatnak a hajléktalankérdésre nemigen van jó válasza, a legutolsó ötletük egy speciális közmunkaprogram lenne, ám annak is vannak buktatói jócskán.