Rabszolgatörvény: füttyel tiltakozott, majd kivonult az ellenzék, miután Kövér megtorpedózta az összes módosítójukat

2018. december 10. 20:05 2018. dec. 10. 20:05

Közel háromezer módosítót nyújtott be az MSZP, a Párbeszéd, a DK és Szél Bernadett független képviselő azért, hogy a kormány ne emelhesse 250-ről 400 órára a túlmunkakeretet a Munka törvénykönyvében. Kövér László egy mozdulattal meghiúsította a módosítók tárgyalását, mely után füttyel és kivonulással tiltakozott az ellenzék.

Az ellenzék összesen 2925 módosítóval szerette volna maratoni vitára kényszeríteni a Fideszt, de Kövér László kiokoskodta, hogy ezt egyszerűen le lehet söpörni az asztalról, így végül semmi sem lett a vitából.

Az MSZP Facebookon közzétett videója szerint Kövér bejelentése után felkorbácsolódtak az indulatok, az ellenzéki politikusok fütyülve nyilvánítottak nemtetszést a döntésről.

Ezt követően kivonultak az ülésteremből, és egy közös sajtótájékoztatón reflektáltak a történtekre. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint egyszerű csalással söpörték le az asztalról a módosítókat. Szerinte ez példátlan esemény volt, "a Fidesz arra vetemedett, hogy az ellenzéknek azt az alapvető jogát, hogy obstruáljon a parlamentben, hogy használva a ház szabályait tiltakozzon valami ellen, ettől is megfosztja az ellenzéket”.

Kövér László - akit Vadai Ágnes (DK) a sajtótájékoztatón "rossz minőségű házmesternek" nevezett - közben annyira ráfeszült a történtekre, hogy felsorakoztatta a parlamenti őrséget, erről Szabó Tímea (Párbeszéd) mutatott egy fotót a Facebook-oldalán.

Szabó Tímea szerint ebből is látszik, a Fidesz-KDNP-nek már csak egy eszköze maradt, az pedig az erőszak.