Továbbra is nyomoznak a paksi atomerőmű furcsa hűtővízmérése miatt

2018. december 17. 08:40 2018. dec. 17. 08:40

Még októberben derült ki, hogy nyomozást indított a rendőrség amiatt, hogy a nyáron az extrém kánikulában elég furcsa vízhőfokmérési eredmények jöttek ki a Dunán a paksi atomerőműnél. A vizsgálat jelenleg is tart.

Mint ismert, nyáron az extrém kánikula idején derült ki a G7 gazdasági lap cikkéből, hogy meghibásodott az Országos Vízügyi Szolgálat automata mérőberendezése a paksi atomerőmű hűtővízcsatornájánál, ezért a vizet naponta egyszer, reggel hétkor (mikor a leghidegebb a víz) monitorozták mindössze.

"Erre azért van szükség - a Duna élővilágának óvása mellett -, mert egy 2001-es rendelet szerint a hűtővízcsatorna Dunába torkollása utáni 500 méteren ha bárhol 30 °C vízhőmérsékletet (vagy annál magasabb értéket) mérnek, akkor az atomerőművet le kell állítani. (Franciaországban ez a határték 28 °C, ott a nyáron három atomerőműnél is csökkenteni kellett a teljesítményt).

A magyar mérések szerint az extrém kánikula idején a legmagasabb vízhőmérséklet 29,88 °C volt, vagyis csak egy kicsivel, de alatta maradtak a határtéknek.

Ám az Átlátszó csapata saját szakállára is méréseket végzett, nekik viszont többször is 30 °C-ot meghaladó értékek jöttek ki" - írtuk korábbi cikkünkben.

A mérési eredmények furcsasága miatt a Népszava cikke szerint Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti képviselője szeptemberben feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás miatt, mert szerinte a határtéket közelítő, de azt meg nem haladó mérési eredményeket trükközéssel érték el. Október végén arról is beszámolt, hogy a feljelentéskiegészítés után (az ezzel való munkát Jávor szerint a hatóság rátolta) a Paksi Rendőrkapitányság elkezdte a nyomozást.

A Pécsi STOP december közepén kereste meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot, a hatóságnál arra kérdeztünk rá, hogy tart-e még az eljárás, illetve hogy környezetkárosítás mellett merült-e fel bármi más bűncselekmény, és ha igen, akkor micsoda.

A főkapitányság lapidáris stílusban a következőt közölte válaszában:

A témában küldött megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat büntetőeljárást. Az eljárás jelenleg is folyamatban van. Az ügy egyéb körülményeiről a nyomozás érdekei miatt mást hozzátenni nem tudunk.