Január végéig tarthat a POSZT-ot szervező cég jegyzői vizsgálata

2018. december 21. 09:23 2018. dec. 21. 09:23

Még az októberi cikkünk nyomán rendelt el külön jegyzői vizsgálatot a pécsi polgármester a POSZT-ot szervező cégnél. Bár akkor novemberre ígérték az eredményt, most kiderült, január végére lehet tisztábban látni az ügyben. A POSZT-vezérkarhoz köthető Aktor Kft-t a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálja még mindig.

Október közepén egy cikkben jártuk körül a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft., és a céget vezető személyekhez köthető Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft. közötti pénzmozgásokat.

Cikkünk hatására a téma az októberi pécsi közgyűlésen is előkerült, képviselői kérdés nyomán Páva Zsolt polgármester be is jelentette, hogy soron kívüli jegyzői vizsgálatot indít. Akkor még úgy számoltak, hogy ennek eredménye a novemberi közgyűlés előtt kiderülhet.

Az is kiderült, a színházi találkozót szervező cégben az egyik kisebbségi tulajdonos Magyar Színházi Társaság vezetője sem látott bele a POSZF adataiba.

Egy közérdekű adatigénylésünk után Szűcs Gábor "Medve", a POSZT fesztiváligazgatója, nem mellesleg az Aktor Kft. vezetője személyeskedéstől sem mentes nyílt levelet jelentetett meg, amiben azt magyarázta, hogy minden rendben van, csak én, az újságíró próbálok fogást keresni rajtuk. Ebben a levélben azt is bejelentette, hogy feljelentést tett, de hogy ki ellen és miért, arról azóta sincs információ.

Novemberben aztán a pécsi jegyzőtől megtudtuk, nincs kimondott határideje a vizsgálatának, ami nem is zárult le a novemberi közgyűlés előtt, hanem tovább folytatódott.

A karácsony előtti héten ezért ismét megkerestük a pécsi városházát, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalt, ugyanis az utóbbi szervezet még szeptember végén indított egy rutinvizsgálatot az Aktor Kft-nél. (A kormányhivatal alá tartoznak a regisztrált előadó-művészeti szervezetek).

A Pest Megyei Kormányhivataltól az alábbi választ kaptuk kérdéseinkre:

Az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft. hatósági ellenőrzése jelenleg is folyamatban van.

A pécsi városházától pedig a POSZT-ot szervező POSZF átvilágítása ügyében a következő választ kaptuk:

A vizsgálat kapcsán jelenleg a rendelkezésre álló dokumentumok elemzése, értékelése, a megállapítások írásba foglalása történik. A végleges jelentés várhatóan jövő hónap végére készül el.