A Jézuska a katasztrófavédelmet sem hagyta ki Baranyában

2018. december 22. 19:51 2018. dec. 22. 19:51

Hogy egy képzavarral éljünk, volt zsákjában minden jó, kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egység és szimplafülkés erdőtüzes vízszállító. Meg két elektromos személyautó.

Karácsony előtt nem sokkal adta át a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a megyei és fővárosi igazgatóságoknak azt a 83 darab új járművet, mellyel a tűzoltást és egyéb katasztrófavédelmi intézkedéseket segítik.

Az átadóról szóló sajtóközlemény szerint a 83 különféle feladatra alkalmas járművek beszerzése több mint 3 milliárd forintba került.

A most átadott kontingens döntő többségét a Volkswagen Golf típusú elektromos személyautók teszik ki (54 darab), amik mellé a katasztrófavédelem országosan 64 töltőállomás kiépítését tervezi (a projekt összköltsége 974 millió forint, amiből a magyar kormány közel félmilliárd forintot állt - a többi uniós forrásokból érkezett, mint ahogy a gépjármű-beszerzés fedezetének nagy többsége). A személyautókat hatósági és ellenőrzési feladatokra fogják használni, a járművek egy feltöltéssel 300 kilométert képesek megtenni. (Tölteni három módban lehet: hálózatról 13 óra alatt, nagyobb kapacitásról 8 óra alatt, vagy gyorstöltőn, ahol 30 perc alatt 80 százalékra töltik fel az akkumulátorokat.)

Az OKF tájékoztatója szerint a fentebb említett 54 elektromos autó mellett 10 darab kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egység (KIBE), 12 szimplafülkés erdőtüzes vízszállító, egy duplafülkés erdőtüzes vízszállító, három erdőtüzes cserefelépítménnyel ellátott konténerszállító; és három magasból mentő tűzoltójármű lett még beszerezve.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Pécsi STOP megtudta, a megyébe a 83 járműből négy érkezett: kettő darab elektromos autó, valamint egy kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egység és egy szimplafülkés erdőtüzes vízszállító.

Az OKF tájékoztatója szerint a KIBE-járművek "egy egységes, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer valósul meg. Az új eszközök gyorsabb reagálást tesznek lehetővé, a kritikus infrastruktúrákban bekövetkezett események esetén csökken a beavatkozási idő. A gépjárműveket a BM Heros Zrt. alakította ki, és az eszközöket is a cég építette be."

A vízszállítóról ezt olvasható a tájékoztatóban:

"A vízszállító gépjármű alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtüzek oltásakor is. A gépjármű 10 ezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a Rosenbauer N25 típusú szivattyú 2500 liter vizet képes átszivattyúzni egy perc alatt, és menet közbeni oltásra is képes."