Vicze Csilla is polgármesterjelölt lehet Pécsett

2019. január 10. 13:09 2019. jan. 10. 13:09

Először Keresztes Lóránt, az LMP társelnöke dobta fel nyilvánosan Vicze Csilla nevét. Az egykori radarellenes aktivista szerint „nem kizárt, hogy függetlenként esetleg” elindulna, ám arra, hogy így nagyjából kizárt az együttműködés Kővári Jánossal, még korainak tartotta reagálni.

Az OkPécs közölt interjút csütörtökön Keresztes Lóránttal. Az LMP pécsi társelnöke mondott érdekes dolgokat. Egyebek mellett szóba került a kérdező által némi 2006-os kikacsintással „karácsonyi TV-ostromnak” nevezett ellenzéki akciósorozat is, amely során több ellenzéki politikust letepertek és/vagy kidobtak a köztévé székházából. Ebben a kérdésben Keresztes egyebek mellett az mondta:

„(...) nem bántok egyetlen ellenzékit sem, mindenki úgy küzd, ahogy tud. Parlamenti eszközökkel is lehet eredményesen képviselni a választókat. Ugyanakkor kell a Parlamenten kívül is politizálni. Például Martonfa esetében is utcai megmozdulásokkal tudtuk megakadályozni a menekülttábort.

És nem kellett magunkat a földhöz verni.”

Az utóbbi mondat kicsit erősnek tűnik, főleg azok után, hogy kiszivárgott felvételek szerint Varju Lászlót például láthatóan elég komoly túlerő segítette hozzá, hogy a „földhöz verje magát”.

Pécsett az lehet kimondottan érdekes Keresztes interjújában, hogy először beszélt a nyilvánosság előtt Vicze Csilla lehetséges pécsi polgármesteri ambícióiról.

„Mi csak olyan jelöltet tudunk támogatni, aki balról, jobbról független és számunkra vállalható programmal áll elő. Vicze Csillát olyan pécsi közéleti szereplőnek gondolom, aki hiteles lenne, ha elvállalná”

- mondta Keresztes.

Az interjú készítője az egykori lokátorellenes mozgalom élharcosát illetően megemlítette, hogy helyi ügyek helyett inkább globális problémák felé fordul. Az LMP-s politikus szerint a globális szemléletmód előny, Vicze Csilla pedig, mint mondta, szimpatikus jelölt lenne, akit szívesen támogatnának.

Kővári Jánosról viszont már koránt sincs ilyen jó véleménnyel az LMP társelnöke. Mint mondta:

„Kővárit nem tartom esélyes és hiteles jelöltnek. Sok mindenben, sőt kétharmad részben egyet lehet vele érteni, de azt nem tudom megbocsátani, hogy ő is a fideszes kétharmad része volt 2010-2014 között. Akkoriban sok olyan törvény született, ami hátrányosan érintette az önkormányzatokat és ebben neki is része volt.”

Ami természetesen azért érdekes, mert Vicze Csilla Kővári képviselőtársa volt a pécsi közgyűlésben az ÖPE színeiben, és harcostársa a tubesi események idején.

Megkerestük Vicze Csillát. Az ügyvédnő úgy fogalmazott: „nem kizárt, hogy függetlenként esetlegesen” elindulna a pécsi polgármesteri székért, de még nem döntötte el. Azt, hogy ez nyilván azt is jelenti, hogy a posztért már szintén függetlenként bejelentkezett Kővári óhatatlanul a versenytársa lesz, még igen korainak tartotta kommentálni. Vicze szerint február végén alakulhat ki a döntés.