Öt év börtönre ítélték a Petőfi-Hungária kereszteződésében halálos balesetet okozó sofőrt

2019. január 30. 15:00 2019. jan. 30. 15:00

A Pécsi Járásbíróság 2019. január 30-án kihirdetett ítéletével egy pécsi férfit, halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A Pécsi Törvényszék közleménye felidézte, 2017. június 28-án, az esti órákban a vádlott ittas állapotban közlekedett az általa vezetett személygépkocsival Pécsett a Szigeti úton a Honvéd utca irányából a Kórház tér felé 88-92 km/h sebességgel.

A sértett férfi az általa vezetett gépkocsival a Petőfi utcában, északi irányba hajtott. A sértett 47-51 km/h sebességgel hajtott be a Petőfi és a Hungária utca kereszteződésébe, a jelzőlámpa zöld jelzésére, amikor a vádlott fékezés nélkül, a tilos jelzés ellenére szintén a kereszteződésbe hajtott, és nekiütközött a sértett által vezetett gépkocsi bal oldalának.

Az ütközés következtében a sértett által vezetett gépkocsi nekiütközött az útpadkának, mely azt megdobta, kidöntötte a forgalomirányító fényjelző készüléket, megperdült, fejtetőre borult és tovább csúszva nekiütközött az ott található társasház falának, és elütött egy ott közlekedő gyalogost.

A biztonsági övét a baleset idején nem használó sértett gépkocsivezető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. Az elütött gyalogos sértett férfi nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket, míg a baleset idején közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló vádlott nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ügyész, a vádlott és védője valamennyien három munkanap határidőt tartottak fenn a fellebbezés bejelentésére. Az ítélet nem jogerős.