Bujkálás, tömegszállás – jön a legsötétebb február 3-a

2019. február 1. 13:04 2019. feb. 1. 13:04

Vasárnap lesz a hajléktalanság magyarországi kriminalizálása utáni első február 3-a, ami még érdekesebbé teszi az erre a napra készülő építész hallgatók és A Város Mindenkié Pécs csoport figyelemfelhívó akcióját.

A várható zuhogó eső miatt alternatív programmal várják az érdeklődőket, a szervezők ugyanis eredetileg installáció építését tervezték volna február 3-án Pécs főterén.

A tervek szerint a PTE Műszaki és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézet, a B2 Szakkollégium, valamint az A Város Mindenkié Pécs csoport szervezésében egy egész napos akcióval hívta volna fel a figyelmet a hajléktalanságban élők helyzetére. Építészhallgatók tervei alapján üres alumíniumdobozokból tervezték installáció építését a Széchenyi téren. Olyan tér létrehozását álmodták meg a diákok, amely lehetővé teszi a közös gondolkodást egy olyan társadalmi problémáról, amelynek megoldására többek között az építészet is választ adhat.

Meteorológiailag február 3-a az év egyik leghidegebb napja. (Most persze 15 fok lesz és ömlik az eső – a szerk.) A Február Harmadika Munkacsoport 1999 óta végez minden évben kérdőíves felmérést a hazai hajléktalanság helyzetéről. A B2 szakkollégium építész tagjaival közösen az AVM pécsi csoportja 2016 óta minden évben a Lakni Kell! program keretében emlékezik meg erről a napról.

„Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk a fedél nélkül élő emberek élethelyzetének megismeréséhez. Az utcára kerülés okai, a túlélési stratégiák, és az újra otthonra találás esélye minden hajléktalan embernél más élettörténetet takar. Az otthontalanság ma Magyarországon az egyik legégetőbb társadalmi probléma, amelynek megoldása rendszerszinten szükséges” - írják a pécsi jogvédők.

A várható rossz idő miatt a főtér helyett a Szabadkikötőbe várják az érdeklődőket este öttől, itt mutatják be a Lakni kell! programsorozatot és azokat a terveket, amelyekből az egyik végül egy héttel később, február 10-én megvalósul a Széchenyi téren. A program és a tervek bemutatása után egy beszélgetést tervez a csoport "Milyen lehetne egy ideális szálló?" címmel.

Aradi Fanni, az AVMP tagja lapunknak elmondta: ez lesz az első Február 3-a felmérés a kriminalizáció bevezetése óta. - Tudjuk, hogy a büntethetőség hatással volt az utcán élők túlélési stratégiáira, ki a bujkálás, ki a tömegszállás igénybevétele mellett döntött – mondta a civil aktivista. A bizonytalan végrehajtás is tükrözi, hogy az otthontalanságra nem lehet megoldás a szankcionálás.

A február 3-a kutatások eredményei eddig is tükrözték, hogy mennyire sokféle funkciót kéne ellátnia jelenleg egy hajléktalanszállóként megnevezett intézménynek. Az AVM célja, hogy elinduljon a szakmák közötti diskurzus a hajléktalanságban élők helyzetének hatékony és hosszútávú megoldására. Ennek első lépése, hogy olyan intézményrendszerben gondolkodjunk, ami az ellátás mellett eredeti célját is szolgálja, a kivezetést.

Február 10-én a Pécs főterére tervezett eseménye a Támasz utcai szolgálatának gyűjt az AVMP törölközőt, paplant, lepedőt és meleg alsóruhákat.