Idén is a sajtó nélkül értékelték az évet a baranyai rendőrök

2019. március 26. 11:44 2019. márc. 26. 11:44

Tavaly a választás előtti rendőrségi évértékelőt már nem a sajtó jelenlétében tartották meg Baranyában - és az országban máshol sem -, a hagyományt idén is folytatta a megyei főkapitányság.

Mint ismert, az előző években mindig február vége-március eleje környékén tartott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az előző évről szóló évértékelőt a sajtó munkatársainak.

Ezek az alkalmak rendszerint kissé kötetlenebbek voltak, lehetett nyugodtan kérdezni, egyes intézkedésről is kaphattunk némi háttérinformációt, egyszóval partneri volt a viszony.

Ebbe egyszer már belerondított a rendőrség, mikor 2016-ban a tárgyjutalmak átadása után a sajtót kipaterolták a teremből, és adtak egy sajtóanyagot, hogy akkor ez itten az értékelő.

2018-ban aztán már évértékelő sem volt, vagyis hát volt, de a sajtót nem sikerült rá meghívni. Akkor az volt a Pécsi STOP tippje, hogy a közelgő tavaszi országgyűlési választás előtt nem akarták borzolni a statisztikákkal a kedélyeket, ezért nemcsak Baranyában, de sehol máshol az országban nem volt nyilvános a rendezvény.

Tavaly végül 46 nap után válaszolt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a feltett kérdéseink nagy részére (holott a törvény szerint erre maximum 30 napjuk lenne, vagyis itt a rendőrség nem tartotta be az infótörvényt). Volt olyan kérdés, amire azt a választ kaptuk, hogy keressük meg a Központi Statisztikai Hivatalt, holott az előző években ez az adat (a megye útjain történt balesetek jellege, száma) még szerepelt az évértékelőben.

Lapunk megküldte a megyei főkapitányságnak a kérdéseit, ha válaszolnak, újra jelentkezünk. Pár másik megyei főkapitányságot is felhívtunk a biztonság kedvéért, de mindenhol azt válaszolták, hogy az idei évértékelő náluk sem volt sajtónyilvános.