Az egyesület tudta nélkül kért több ezer hektár vadászterületet a Gemenc Zrt-től

2019. április 1. 14:36 2019. ápr. 1. 14:36

A Gemenc Zrt-től akart megszerezni egy többezer hektáros vadászterületet egy vadásztársaság vezetője, erről azonban a saját egyesülete sem tudott. Azóta a férfi egy másik vadásztársaságot is alapított, és ismét kért egy vadászterületet a Gemenc Zrt-től. A társaság amúgy Veszprém megyébe lett bejegyezve.

Még tavaly akart úgy megszerezni több ezer hektárnyi vadászterületet az állami Gemenc Zrt-től egy vadásztársasági vezető, hogy arra a vadászegyesület közgyűlésétól felhatalmazást nem kapott, ráadásul a társaságnak pénze sem lett volna a vadászterület fenntartására, az esetleges vadkárok kifizetésére - írta meg az Átlátszó.

A lap szerint Halmágyi-Takács István - aki havi 64 ezer forintnál kevesebbért bérel egy 165 négyzetméteres önkormányzati lakást a budai várban - a Safari Club International Közép-Magyarország Egyesület nevében igényelte meg a vadászterületet, ám erről az egyesületi tagságot nem tájékoztatta. Emiatt, mikor kiderült az ügy, a tagság és a vezetőség eléggé kiakadt, fel is szólították Halmágyi-Takácsot, hogy mondjon le. Ebbe belejátszott a lakásügye is, ám az elnök elutasította a lemondást, mondván azzal elismerné a felelősségét. Ugyanakkor az áprilisban esedékes elnökválasztáson már nem indul el a posztért.

Halmágyi-Takács a Gemenc Zrt. alá tartozó Hajósi Erdészet 12 ezer hektáros területére jelentett be igényt, ahol egy értékes vadászház is található - derül ki a cikkből.

A botrány kirobbanása után Halmágyi-Takács idén január elejével egy új társaságot (A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület néven) alapított meg, amely Veszprém megyébe lett bejegyezve. De ezzel az új egyesülettel is bejelentkezett a Gemenc Zrt-hez vadászterületért, a lap szerint ugyanakkor már "csak" közel 4 ezer hektárnyi területet kért.

A cikk szerint Halmágyi-Takács a "Safari Club Egyesület honlapján megtalálható galéria tanúsága szerint jávorszarvast és medvét lőtt Észak-Amerikában, Afrikában pedig leterített egy elefántot. Az elnök fotói között akad olyan is, amely szakmai körökben nagy felháborodást váltott ki vadászetikai okok miatt: Halmágyi-Takács ugyanis több esetben átlép az általa lelőtt vadon, ami tiszteletlenségnek számít az áldozattal szemben."

A Safari Club társaságtól többen is azt vélelmezték az Átlátszónak, hogy ilyen lépésre azért szánhatta el magát Halmágyi-Takács, mert valaki magas rangú politikus támogathatja. A lap szerint úgy hírlik, hogy a férfi és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jóban vannak, pár éve a férfi személyesen tüntette ki Semjént, aki az egyesület tiszteletbeli tagja lett.

Halmágyi-Takács a lap megkeresésére nem ismerte el, hogy vadászterületi igényt nyújtott volna be a Gemenc Zrt. felé. Arról pedig, hogy az új társaság nevében kért volna vadászterületet, nem árult el semmit.

Az Átlátszó megkereste a Gemenc Zrt-t is, hogy vajon Halmágyi-Takács esetleg erre a Semjénnel ápolt jó kapcsolatra hivatkozva igényelt-e vadászterületeket tőlük, de a zrt. átirányította őket az Agrárminisztériumhoz, ahonnan pedig még nem válaszoltak nekik.