Német tudós szerint Mohács az egyik legkorruptabb magyar város

2019. április 29. 09:09 2019. ápr. 29. 09:09

A közeli és hasonló méretű Dombóváron viszont kifejezetten alacsony a „közéleti romlottsági hányad”. Akkora a korrupció Magyarországon, hogy már a nemzetközi tudományos életet is foglalkoztatja.

A témában a Klubrádió írt cikket – a linken a Hetes Stúdió adását is meghallgathatod.

- Ha egy közösség töredezett, ha nincs versenyhelyzet, ha begubózik mindenki a maga közösségi hálójába, aligha kerüli el a korrupciót – mondja Johannes Wachs, német matematikus, akadémikus, aki három kutatótársával együtt magyar városokat hasonlított össze korrupciós szempontból.

A témában készített tanulmányukhoz csaknem százhetven nagyobb vidéki helység közbeszerzési adatait vizsgálták meg, valamint feltérképezték a 2012-ig még létezett IWIW alapján a települési közösségek szerkezetét is – írja a Klubrádió.

Ez alapján az egyik fő megállapításuk, hogy ahol kicsi a politikai verseny és nagy a társadalmi töredezettség, ott nagy a korrupciós ráta, ami egyes településeken elérte a 80 százalékot. Az egyik legkorruptabb városnak Mohácsot találták, míg az egy megyével arrébb fekvő Dombóváron kifejezetten alacsony közéleti romlottsági hányadot mértek, a vizsgált időszakban.

Johannes Wachs és társai a cikket a brit királyi akadémia tudományos folyóiratában jelentették meg.

Forrás: pecsistop.hu