Megmutatjuk a bekamerázott gemenci fészekben cseperedő gólyafiókákat

2019. június 2. 12:05 2019. jún. 2. 12:05

Már csak két fióka növekszik a webkamerával megfigyelt gemenci gólyafészekben, a fészek apró lakóinak száma az elmúlt időszakban feleződött meg.

A gólyafészekbe március 7-én érkezett meg egy fiatal hím fekete gólya, párja öt nap múlva futott be. Március 28-án lerakták az első tojást, ez után még három érkezett a fészekbe, az utolsó április 3-án. Az első fióka április 30-án délelőtt bújt ki a tojásból, a negyedik fióka május 4-én látta meg a napvilágot.

Az ifjak élete nem egyszerű: minden etetésnél meg kell küzdeniük egymással minden falatért. Ebben az időszakban rendkívül gyorsan nőnek, és amelyik néhány alkalommal nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez, az lemarad a növekedésben - írja a Gemenc Zrt.. A négy gólyából ketten jobban, ketten kevésbé jól fejlődtek, utóbbiak annyira legyengültek, hogy végül hozzá sem fértek a táplálékhoz, május 10-én pedig elpusztultak.

A megmaradt két fióka szépen cseperedik, vasárnap délelőtt egyedül voltak a fészekben:

A madarak kirepülése akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Forrás: Pécsi STOP