Enni lehet a szúnyogokat, gyérítés nincs

2019. június 10. 14:22 2019. jún. 10. 14:22

„Ha nyitott szájjal végigmegyünk a városon, jóllakunk szúnyoggal – mondta Szigetvár polgármestere. Dombóváron is sok a panasz – ám a szúnyoggyérítés már országos kompetencia, Pesten jobban tudják, mikor hol kell permetezni.

A mai napig hajlamosan vagyunk az önkormányzat felé rázni az öklünket, ha lépni sem tudunk a szúnyogoktól. Pedig a parlamenti választáson kellett volna okosnak lenni, ugyanis a Fidesz-kormány döntése értelmébe immár három éve a katasztrófavédelem országos igazgatóságában dől el, hogy szerte a magyar vidéken hol és kinek van szükséges szúnyoggyérítésre.

Ám ezt nehéz megszokni, erről árulkodik például a dombóvári polgármester Facebook-posztja is. Szabó Loránd egyenesen a Fidesz helyi irodájába irányítja a szúnyoggyérítés iránt (hiába) érdeklődőket:

„Immár harmadik éve tájékoztatom Önöket, hogy a szúnyoggyérítés kikerült az önkormányzati feladatok közül. Azt az Orbán-kormány birodalmi beszállítója végzi nem kevés juttatásért. Kérem Önöket, hogy jelzéseiket a térség fideszes országgyűlési képviselője felé küldjék, hiszen ő az egyik illetékes. Amint látják, már írásban is kértük a felelős szervet, hogy tegyenek valamit. Telefonon kérésünket már két hete folyamatosan jelezzük. Minél többen hívják a Fidesz irodát, annál előbb lehet intézkedés.”

Ezzel együtt is levélben fordult a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Ebben jelezte, hogy számos lakossági panasz érkezett a városvezetéshez a vérszívók miatt. A levél tanúsága szerint a szabadban tartózkodás szinte lehetetlen, pedig Gunaras kiemelt turisztikai területnek számít.

Szigetváron jóllakni a szúnyogokkal

Nem jobb a helyzet Szigetváron sem. Vass Péter polgármester érdeklődésünkre a szúnyogok jelenlétéről úgy fogalmazott: „ha nyitott szájjal végigmegyünk a városon, jóllakunk velük”.

A város honlapján az intenzív lakossági érdeklődésre válaszul közzétették a katasztrófavédelem honlapjának linkjét, amelyen elérhető, hogy az adott héten hol lehet gyérítésre számítani.

A beavatkozás első hat hetében eszerint a régióban kizárólag Mohács és környéke számíthatott némi kémiai védelemre.

Forrás: pecsistop.hu