Kapaszkodjon: érelmeszesedés vitte el a pécsi cápát

2016. június 29. 17:01 2016. jún. 29. 17:01

Emlékeznek a pécsi állatkert zebracápájára? Nyilván nem, hiszen már a nyitóhétvégén elpusztult. Most már azt is tudják: aorta-elmeszesedés végzett vele.

Nem akarunk tiszteletlenek lenni, mert hát halott cápáról jót vagy semmit, de ezen eldobtuk az agyunkat.

A bama.hu járt utána a kis zebracápa végzetének, aki szegény a pécsi állatkert nagy nyitányának hétvégéjén pusztult el. Mint kiderült, "az elhullott zebracápából vett mintákat az Utrechti Tudományegyetem Állatorvosi Patológiai és Diagnosztikai Központ számára küldték tovább elemzésre. Az Utrechtben végzett vizsgálatok alapján az egyednél aorta (verőér) elmeszesedést állapítottak meg."

Azt sejtettük, hogy őt nem szökés közben lőtték le, de ezen kifeküdtünk egy kicsit.

Az érelmeszesedésnek számos oka lehet, ilyen például a

dohányzás (?)

az elhízás(?)

a mozgásszegény életmód (???)

legalábbis az embereknél. A cápák ezeken a területeken különösen gyengén teljesítenek, mert a víz alatt hamar elalszik a cigi, és ha nem úszkálnak fel-le folyton, akkor nem érik meg, hogy érelmeszesedésük legyen, de még a reggeli tejeskávét se nagyon. Éppen emiatt kövér cápa is csak hülye rajzfilmekben fordul elő.

A Pécsi Állatkert Facebook-oldalán azt írták: "sajnálatos módon minden odafigyelésük, gondoskodásuk és igyekezetük ellenére elpusztult az állatkert akváriumában február óta élő zebracápa, amely különösen hozzánőtt a gondozók szívéhez, és minden kollégát mélyen érintett elvesztése.

Nagyon hamar kézből evett,

és pozitívan fogadta kollégáik közeledését, igényelte a búvárok társaságát, betegség jelét nem mutatta".

Most nagyon gonosz voltam, amiért biztosan dagadt, pöfékelő cápák lánccsörgető kísértetei vernek fel éjszakánként, de nem tehetek róla.

Természetesen mi is nagyon sajnáljuk a cápát, és reméljük, minél hamarabb kerül egy tartósabb példány az üresen tátongó akváriumba.

(Cikkünk kezdőképe illusztráció, azon nem az elpusztult cápa látható.)