Kihasználatlanok az Ős-Dráva Program e-bicikijei

2016. július 4. 11:33 2016. júl. 4. 11:33

A helyiek is alig, a turisták meg szinte semennyire sem használják az Ős-Dráva Program keretében az Ormánságba telepített 70 darab bérelhető biciklit az RTL Klub Híradója szerint. Tiffán Zsolt, a program miniszteri biztosa, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat nem válaszolt az újságírói megkeresésre.

Nem nagyon használják a tavaly szeptemberre - egy év csúszással - elkészült ormánsági bringaút mentén öt kölcsönzőben felállított mintegy 70 elektromos biciklit, pedig anno 400 millió forintnyi uniós forrásba fájt a kiépítése - adta hírül az RTL Klub Híradója.

A riport szerint a helybeliek még nem nagyon látták ezeket a bringákat turisták alatt, de turistát sem nagyon láttak még a vajszlói és sellyei szakaszokon.

A biciklik mindazonáltal nem állnak teljesen kihasználatlanul a dokkolóállomásokon, a helyeik közül jó páran használják azokat, mivel az első 20 perc nekik ingyenes, és ráadásul nekik nem kell 10 ezer forintnyi kauciót letenni. A kölcsönzés pedig nekik óránként 400 forintba kerül. (A turistáknak 10 ezer forint a kaució, a használat idejére szól, a baranyaiaknak ugyancsak ennyi, de a bérletük lejártáig. A turistáknak 700 forintba kerül egy órára az e-bringa, és csak az első 10 perc van ingyen, a baranyaiaknak 500 forint/óra a kölcsönzés, ők 20 percig kerekezhetnek ingyen.)

Egy vejti férfi például a 4000 forintos éves bérlete mellett az ingyen 20 percekkel operálva jár be Vajszlóra ügyeket intézni - és ugyanúgy jár vissza a falujába a riport szerint.

A Híradó megszólalta Berkecz Balázst, az Együtt elnökségének szigetvári tagját is, aki szerint munkahelyteremtő beruházásokra lenne szükség az Ormánságban, de fideszes fejlesztéspolitikától csak ennyire tellett. A biciklikölcsönző csak fölösleges pénzkidobás volt szerinte.

A Híradó megkereste Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt, az Ős-Dráva Program miniszteri biztosát is, ám ő nem válaszolt az RTL Klubnak. A Baranya Megyei Önkormányzat ugyancsak hallgat az ügyben.