3000 új rendőrt akar a déli határra a Fidesz - de honnan?

2016. augusztus 16. 10:29 2016. aug. 16. 10:29

Háromezer új rendőrt akar a déli határra vezényelni a Fidesz-kormány, csakhogy a meglehetősen szűk határidő - jövő év elején már szolgálatba kellene lépniük - a kiképzést fenyegeti. A rendőrség elől azonban a több ezres létszámhiánnyal küszködő honvédség és az új börtönök miatt bővítésre kötelezett büntetés-végrehajtás is elkapkodhatja az embereket.

Háromezer új rendőrt akar a déli határon látni a Fidesz-kormány, erről augusztus 10-én beszélt először Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az új rendőrökre a határőrizet megerősítése miatt van szükség, létszámukkal a határvadász századok számát fogják növelni, ám ez nem jelenti új határőrség felállítását, mert a kormány szerint egy szervezetben jobban lehet irányítani a rendőrséget. A toborzás és kiképzés mielőbbi megszervezése a belügyminiszter feladata lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Sokkal többet azóta sem lehet tudni az elképzelésről, illetve annyit lehet még hallani, hogy a kormány a háromezer fős új létszám első rendőreit már jövő év elején a határon látná.

Csakhogy ezzel több gond is akad, a Népszabadság két cikkben - itt és itt - is körüljárta a témát.

Országomat egy rendőrért - vagy inkább háromezerért

A legfőbb probléma az, hogy 3-4 hónap alatt nem lehet új rendőröket kiképezni, erre a hatályos törvények szerint is két év kell a rendészeti szakközépiskolai képzésen.

A rendészeti szakközépiskola nevével ellentétben nem középfokú oktatási intézmény, ide érettségizett, büntetlen előéletű, a fizikai és írásbeli vizsgán teljesítő, pszichológiai alkalmassági vizsgálaton megfelelő 18-35 év közti fiatalokat várnak. Az országban jelenleg négy helyen - Szeged, Körmend, Miskolc, Nagykovácsi-Adyliget - folyik ilyen képzés.

Ezt a szabályt azonban már tavaly áthágta a kormány, mikor megalakította a Határrendészeti Igazgatóságot, ami alá a Készenléti Rendőrség vidéki csapaterőin és a mélységi ellenőrzési csoportok állománya mellett 863 I. éves rendőr-szakközépiskolást is beosztottak. Velük a rendőrség úgy létesített próbaidős szolgálati jogviszonyt, hogy csak képzésük felét teljesítették addig.

Járőrtársak, közmunkások, tartalékosok

A Népszabadság értesülései szerint az új határrendőrök esetében az egyik elképzelés ehhez hasonlatos: a gyorstalpalón kiképzett állományt járőrtársként három-négy hónapra a határra osztják be (vagy ha szerencsés, akkor más szolgálati helyre), és két határszolgálat közt visszaültetik az iskolapadba őket tanulni. Így az eredetileg kétéves képzés akár 3-4 évnyire is elhúzódhat, a menekültválság épp aktuális helyzetének függvényében. A cikk szerint ez elég sok szakmai és jogi aggályt vet föl.

A másik elképzelés a honvédség önkéntes tartalékosaival számol, a kiképzett tartalékosokat (ne feledjük, az önkéntes védelmi szolgálatosok látják el a laktanyák védelmét fegyveres biztonsági őrként) vezénylik le a déli határra, a helyüket pedig friss önkéntesekkel pótolják. Ennek a verziónak az alverziója az, hogy a tartalékosokat átképzik rendőröknek a Népszabadság cikke szerint.

Van olyan elképzelés, mely a közmunkásokkal számolna, ebből azonban már alig egy hónapja volt egy kisebbfajta botrány, mikor kiderült, hogy a megyei kormányhivataloktól érkező levél azzal fenyegette a közfoglalkoztatottakat, hogy ha nem jelennek meg a honvédség által szervezett eseményen, akkor eleshetnek a közmunkától. A közmunkások határra vezénylésétől a szakma is "fázik".

Olyan elképzelés is fölmerült, amely kissé életszagúbb: eszerint míg a háromezer új rendőrt ki nem képzik megfelelően, addig a Készenléti Rendőrség tapasztalt csapatait vezénylik le a határszakaszra, az újoncok pedig a helyükre mennek - olvasható a Népszabadság cikkében.

A Honvédség és a BVOP is létszámgondokkal küzd

Nagy probléma még a lap másik cikke szerint, hogy a Magyar Honvédség 6-7000 fős létszámhiánnyal küzd, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) is hamar föl kell vennie megközelítőleg 2500 új embert, hogy legyen állomány az elvileg 2019-re álló kilenc új börtönben.

Vagyis a fegyveres testületek jelen pillanatban egymás elől szipkázzák el a jelentkezőket.