Fél éve csúszik az állam a támogatásokkal, lassan bedőlnek a tanodák

2016. szeptember 13. 08:06 2016. szept. 13. 08:06

Fél éve késik az állam által kifejezetten a tanodák támogatására kiírt pályázatok eredményhirdetésre és a nyertesek kifizetése, ami miatt országszerte 200 tanoda működése lehetetlenült el. Baranyában a gilvánfai oktatási egység jelenleg csökkentett üzemmódban működik, szaktanárokra sem lesz lassan keret.

Országosan mintegy 200, többségében hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tanoda működését veszélyezteti a kormány azzal, hogy az általuk direkt az ilyenfajta intézményekre kiírt pályázatok eredményeit fél éve nem hirdették ki.

Az Abcúg.hu cikke szerint "a tanodák támogatására kiírt Emberi Erőforrások Fejlesztése Operatív Program (EFOP) pályázat eredményeit áprilisban kellett volna kihirdetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának, azonban a tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform szerint ez még mindig nem történt meg.

A finanszírozási káosz miatt vannak olyan tanodák, amelyek korábbi programjukhoz képest csökkentett üzemmódban, egyéb alternatív források bevonásával próbálnak túlélni, de számos délutáni iskola már kénytelen volt beszüntetni működését pályázati támogatás hiányában.

A Tanodaplatform szerint a folytonosság hiánya komoly károkat okoz a tanodáknak, a működési szünetben ugyanis a szülők és a településen élők bizalma is elvész a tanodások felé, amit nagyon nehéz újra felépíteni. Ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozásnak inkább hosszú távon láthatók a hatásai, az időről időre megszakadó munka pedig lehetetlenné teszi az eredményesség mérését.

Az EFOP pályázat keretében most összesen 5 milliárd forintot kellene szétosztania az EMMI-nek. Az egyenként maximum 30 milliós pályázati forrásra ezer körüli pályázat érkezett, amiből körülbelül 200 nyertest kellett volna kiválasztania a pályázat elbírálóinak – magyarázta Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat képviselő ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője.

A pályázaton nyertes projekteknek 2 év a megvalósítási ideje, ennyi időre jelentene működési biztonságot a tanodáknak a kiosztott pályázati támogatás. Helyszínt bérelhetnének, eszközöket vásárolhatnának, kirándulásokat, más programokat szervezhetnének, és ami általában a legnagyobb kiadás a tanodák többségének: fejlesztő pedagógusokat foglalkoztathatnának belőle" - olvasható a cikkben.

Több tanoda a döntés és a pénz hiánya miatt csökkentett üzemmódban működik, ilyen mások mellett a baranyai Gilvánfán (ahol óriási a munkanélküliség) a 2008 óta a Számá Dă Noj Egyesület és a Szent Márton Caritas Alapítvány gondozásában működő intézmény.

A gilvánfai tanoda már másfél éve működik csökkentett üzemmódban, ekkor fogyott el az előző, még TÁMOP-pályázaton elnyert forrásuk. A túlélésüket jelenleg a német katolikus egyház Renovabis alapítványtól kapják a fennmaradáshoz szükséges minimális forrást. Mindezeken túl a Nemzeti Tehetség Program pályázata miatt a tánc és dráma-foglalkozásokat még tudják folytatni idén.

"Ambrus László, a tanoda vezetője elmondta: a nyertes tanodapályázatuk projektideje alatt három szaktanár, egy külföldi önkéntes, egy drámapedagógus és egy tánctanár foglalkozott a gyerekekkel, és működött a tanoda mellett jogsegélyszolgálat is, nem csak gyerekeknek. Ezen kívül rendszeresen tudtak szervezni kirándulásokat, színházlátogatásokat. Ehhez képest pályázati forrás nélkül jobb híján Ambrus, mint tanodavezető, egy helyi szociális asszisztens és a jogsegélyszolgálat vezetője marad a tanoda állandó személyzete – szaktanárokra ugyanis nem lesz pénz." - olvasható a cikkben.

“A foglalkozásokat majd mi hárman fogjuk tartani, végül is az általános iskolai leckékben tudok segíteni, és az idegennyelv órák megtartásához is van némi angol nyelvtudásom” – magyarázta Ambrus az Abcúgnak a menetrendet arra az esetre, ha egy újabb tanévre pályázati pénz nélkül maradna a tanoda.

A tanodáknak ugyanakkor magával a pályázati rendszerrel is akadnak gondjaik, ugyanis a cikk szerint az EMMI a kétéves pályázatokat ezeket mindig az előző ciklus lejártra után írja ki. Vagyis egy tanodának legalább egy tanév kihagyással kell számolnia egy-egy támogatott ciklus között, ami pedig a munkát és a gyerekekkel és azok családjával fennálló bizalmi állapotot áshatja alá.

Az EMMI sajtóosztálya szerint a sok pályázó miatt húzódott el a kiértékelés, de mint azt az Abcúgnak küldött válaszukban írták, “az idei évben kiírt 5,3 milliárd forint kerettel meghirdetett pályázatok döntési listája hamarosan elérhetővé válik”.