Trágyasztori: az IFA platónyitási mechanizmusa miatt csúszik a tárgyalás

2016. szeptember 15. 08:16 2016. szept. 15. 08:16

Nem jutott dűlőre a siófoki bíróság abban a kardinális kérdésben, hogy az IFA típusú tehergépjármű platója döntéskor automatikusan nyílik-e, vagy ehhez külső segítség kell. Ez lehet a megoldása a tavaly novemberi kaposvári trágyaborításos sztorinak, amelyben egy bábonymegyeri gazdálkodót próbált eddig megbüntetni a rendőrség, holott nem is ő borította a trágyát.

Továbbra sem sikerült nyugvópontra jutnia a tavaly novemberi kaposvári trágyaborításos ügynek. Mint ismert, több gazdálkodóval egyetemben az LMP-s Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő tiltakozást tartott az állami földek árverése ellen Kaposváron a kormányhivatal épülete előtt, ahová egy IFÁ-ról maga a képviselő borított le trágyát, amolyan ellenvéleményként.

A rendőrség nem sokkal később egy bábonymegyeri gazdálkodót gyanúsított azzal, hogy ő vezette a szóban forgó keletnémet gyártmányú tehergépjárművet, és ő volt az, aki a platóról a trágyát a kormányhivatali épület elé döntötte. Ez már csak abból a szempontból is furcsa volt, hogy a gazdának nem volt teherautóra jogosítványa, valamint az esetről beszámoló cikkekben és videókon is jól látszott, hogy Sallai vezette az IFA-t.

Idén februárra már a rendőrség is belátta ezt a tévedését, addigra már arra változott az eljárás iránya, hogy a gazdálkodó azzal segített a platóról a földre juttatni a trágyát, hogy kinyitotta a plató zárját - írtuk korábbi cikkünkben.

A sonline.hu cikke szerint szeptember elején a Siófokon tartott tárgyalási napon e kardinális kérdés körül forgott: a rendőrség kitart amellett, hogy a gazdálkodó a borítást megelőzően kinyitotta a plató billenőfalát, emiatt ömölhetett a trágya a kormányhivatali épület elé.

"A plató hátulja a zárral nem nyitható, a plató automatikusan billen, nem kell hozzá külső segítség – állította hétfőn a bíróságon a helyi földügyekben korábban már elhíresült bábonymegyeri gazda. – Ezt múlt év novemberében az intézkedő rendőrrel is közöltem. Azt is, hogy csak ellenőriztem, működik-e a kallantyú. A rendőr azt hihette, hogy én nyitottam ki a platót. Nem ez történt.

Hétfőn a Siófoki Járásbíróság előtt a novemberben intézkedő kaposvári rendőr ugyan előrebocsátotta, hogy nem „Ifaplatózár-szakértő”, ám fenntartotta véleményét: a gazda előbb kinyitotta a platózárat, utána borult ki a trágya, „ha tehát nem nyitja ki, nincs szabálysértés”.

A bíróság bizonyítást rendelt el, legközelebbre az Ifa tulajdonosát is beidézi tanúként." - olvasható a sonline.hu cikkében.

A tárgyalás folytatása októberben várható.