Ők az új baranyai díszpolgárok, és nem Habony

2016. november 28. 15:01 2016. nov. 28. 15:01

Csányi Sándor OTP-vezér és Udvardy György megyéspüspök lett Baranya díszpolgára hétfőn. Mindenfajta vegzálás és tolakodás nélkül összeszedtünk róluk pár cikket a közelmúltból, és valahogy itt is, ott is Habony neve került elő.

A Nagy Csaba fideszes elnök vezette megyei közgyűlés hétfői ünnepi ülésén adta át a megtisztelő díjakat. Méltatása szerint Csányi Sándor a megye gazdasági életének fellendítését elősegítő tevékenységének és aktív társadalmi, jótékonysági szerepvállalásának elismeréseként kapta meg a megyei díszpolgári címet. Baranyában több vállalkozás fűződik Csányi Sándor nevéhez, köztük a Bonafarm-csoporthoz tartozó Bóly Zrt. és a villányi Csányi Pincészet Zrt.

Egy pár hónappal ezelőtti cikkünkben éppen a Bóly Zrt. került elő. Az Átlátszó arról írt, nem csak Habony Árpád érdekeltségébe tartozó cégek részesültek a Magyar Nemzeti Galéria jótéteményeiben, bár igazán nagy port ezek kavartak, hanem a bólyi központú cég is. Igaz, a galéria művei már azelőtt a társaság központjának termeit díszítették, hogy a cég Csányi érdekeltségébe került volna, de ezután megnőtt a kereslet a festmények iránt.

Nyilván nyomott a latban a hamarosan startoló mohácsi gigavágóhíd is, amelynek mostanra megoldódni látszanak a munkaerő-gondjai, ám nyilván nem teljesen függetlenül odatelepülésétől megszűnt egy helyben jelentősnek számító és nagy múltú húsüzem, a Pikker.

Udvardy Györgynek a Pécsi Egyházmegye hit- és közéletének alakítása során, valamint az egyházi intézmények megújítása terén végzett tevékenysége elismeréseként adományoztak megyei díszpolgári címet – áll a hivatalos indoklásban. Kiemelték azt is: az egyházi fenntartású intézményben tanulók száma Udvardy György beiktatása óta megduplázódott, valamint az egyházmegye több - korábban bezárásra ítélt -, hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodát és iskolát vett egyházi tulajdonba.

A megyéspüspökről utoljára akkor írtunk, amikor pár hónapja Cseh Péter Mihály szekszárdi lelkész – na, ki kerül elő megint? – Habony Árpádról kérdezte Orbán Viktort egy autóban, menet közben felvett videóban, ami akkor felrobbantotta az internetet. Udvardy György az eset után a lelkészt minden nyilvános papi működéstől eltiltotta.

Az egyházmegye által – egyre nagyobb számban - működtetett oktatási intézmények áprilisban kerültek a figyelem középpontjába. Ekkor egy neve elhallgatását kérő állampolgár Polt Péterhez és az ORFK vezetőjéhez fordult. Udvardy Györgyöt és egy somogyi város polgármesterét jelentette fel "hivatali visszaélés, fenyegetés, kollektív, egzisztenciális büntetés kilátásba helyezése, garázdaság, valamint sztrájkjog, illetve a vélemény-nyilvánítás alapjogi korlátozása elleni bűncselekmény gyanúi miatt".

Az előzmények sajtóhírek voltak. Amint azt a Pécsi STOP elsőként megírta: egy pécsi, egyházi fenntartású iskola tanárijába kifüggesztett levélkéből kiderült: az intézmény vezetője egyetért "Püspök Úr" állásfoglalásával, kérésével, hogy bizony a tanárok semmilyen sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben utóbbi "él eljárási jogával".

Persze nem akarunk mi ünneprontók lenni, csak igyekszünk teljessé tenni a képet, ha már teljessé lehet.