Vinné az egyház a szigetvári általános iskolát

2016. november 30. 09:48 2016. nov. 30. 09:48

Fenntartásba venné a katolikus egyház a szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskolát, ezzel kapcsolatban a pécsi megyéspüspök már meg is kereste a város képviselő-testületét.

Az iskola lehetséges egyházi fenntartásba vételéről a Szigetvári Emberekét Egyesület a Facebookon adott hírt november 29-én.

Közleményük szerint Udvardy György pécsi megyéspüspök megkereste a városvezetést a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola lehetséges egyházi fenntartásba vétele ügyében, mivel az egyházmegye területén egyedül ebben a térségben nincs még katolikus egyházi fenntartású oktatási intézmény.

Az egyesület álláspontja szerint szerint erről a kérdésről a nevelők és a szülők támogatása nélkül nem lehet döntést hozni. Hasonlóan szabályozza ezt a nemzeti köznevelésről szóló törvény is, amelynek vonatkozó bekezdése szerint „akkor adható át nevelési, nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. Az állami intézményfenntartó központ akkor tehet javaslatot az oktatásért felelős miniszternek, hogy az intézmény átadásával egyidejűleg kössön köznevelési szerződést a vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartóval, ha az iskola állami tulajdonban van, vagy a tulajdonos települési önkormányzat az átadásról döntött, és a nevelést-oktatást, a szakképzést a vallási, világnézeti szempontból el nem kötelezett nevelést-oktatást igénylő tanulók számára változatlan színvonalon biztosítja.”

Az egyesület korábbi gyakorlatát folytatva, nem kívánja befolyásolni az egyén szabad véleményformálását és vélemény nyilvánítását - olvasható a közleményben.

A Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői - akik többséget alkotnak a testületben - elfogadják az érdekeltek által kialakított véleményt, és ennek, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően fogják majd meghozni döntésüket, ha annak eljön az ideje.

A jelenlegi helyzetben az érdekeltek körét elsősorban az oktatási intézmény tanári kara és alkalmazotti közössége, valamint az ott tanuló gyermekek és azok szülei jelentik.

Az érdekeltek által kialakított közös álláspont lesz az, amelyet a Szigetvári Emberekért Egyesület frakciója is képviselni fog a döntési folyamatban.

"Támogatjuk a minél szélesebb körű egyeztetést, melynek során egyértelműen tisztázni kell a felmerülő szakmai-, társadalmi-, gazdasági-, tulajdonosi- és egyéb kérdéseket. Kérünk és felszólítunk mindenkit, hogy a józan ész szavának engedelmeskedve, minden körülményt alaposan mérlegelve támogassuk az érdekeltek döntését, a többségi akarat érvényesülését, remélve, hogy ezzel segítjük legjobban városunk oktatását, gyermekeink tanulási és továbbtanulási lehetőségét." - zárul az írás.