Ingyen kapta, mégis 10 millió fizet Komló bányászati tárgyakért

2017. január 26. 12:12 2017. jan. 26. 12:12

Bár 2009-ben ingyen adott át Komlónak több egykori bányászati tárgyat egy helyi vállalkozó, hogy kiállítást és emlékművet lehessen létrehozni, most két részletben mégis 10 millió forintot fizet neki az egykori bányászváros önkormányzata. A tárgyegyüttes vasárban nem ér másfél milliónál többet a Magyar Narancs szerint, Páva Zoltán egykori polgármester feljelentést tervez.

Tízmillió forintot fizetett egy helyi vállalkozónak bányászati tárgyakért a komlói önkormányzat, a gond csupán annyi az ügyletben a Magyar Narancs cikke szerint, hogy ezeket a tárgyakat 2009-ben ingyen bocsátotta a vállalkozó a város részére, hogy azokból bányászati kiállítást lehessen létrehozni.

Polics József fideszes városvezető a lapnak úgy nyilatkozott, eszmei és egyedi értéke van a gyűjteménynek.

A lap szerint Hoffman György vállalkozó 2009-ben (ekkor hoztak létre Komló-Mecsekjánosiban egy bányászati emlékparkot) úgy szerzett meg több egykori bányászatban használt tárgyat magánszemélyektől, hogy azokért cserébe értékesíthető fémhulladékot ajánlott fel. a megszerzett tárgyakat ingyen ajánlotta fel az emlékpark részére a vállalkozó.

Komlón a mai napig nincs bányászati múzeum, csupán a helyi intézményben van egy kiállítótér, valamint a városban található pár emlékmű. A Magyar Narancs cikke szerint az önálló múzeumlétesítés kudarcának oka a kevés tárgyi emlék - a városban sokak szerint rengeteg egykori használati tárgyat és eszközt hagytak a betömedékelt járatokban, a felszínre hozott eszközök nagy része pedig a MÉH-telepen, vagy magángyűjteményekben végezte.

2012-ben aztán Komló nyert egy határokon átnyúló pályázaton (amellyel a horvátországi Belistye, Beremend és Komló mutathatta be ipartörténeti emlékeit), az emlékpark tárgyait 2014-ben Mecsekjánosiból átvitték a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény udvarára, és egy emlékműbe is beépítettek belőlük párat. Hoffman ekkor újra felajánlotta a városnak a tárgyakat, méghozzá ingyenes használatba adással 2024-ig, a projekt lezárultáig.

Tavaly november végén azonban Polics József fideszes városvezető azt javasolta egy közgyűlésen, hogy vegyék meg 10 millió forintért ezeket a tárgyakat - mint kiderült, ezt a lehetőséget maga Hoffman György vetette föl egy levélben. Két ellenzéki képviselő kivételével mindenki rábólintott az ötletre, a vállalkozó két részletben tavaszig meg is kapja a 10 millió forintot - derült ki a cikkből.

A lap szerint 2009-ben és 2012-ben csak szóbeli megállapodás volt a város és a vállalkozó közt, szerződés nem készült a tárgyak kölcsönadásáról.

"Ahogy szerződéskötésre, úgy előzetes értékbecslésre sem került sor, főként amiatt, mert „eszmei értékekkel is bíró, egyedi értéket képviselő gyűjteményegyüttesről” volt szó a polgármester (Polics József - a szerk.) szerint, azaz mint ilyet, nehéz beárazni. Egy általunk megkérdezett szakértő szerint azonban a jelenlegi emlékhely tárgyai összesen másfél millió forintot érnek vasárban."

Hoffman a lap többszöri megkeresésére sem válaszolt (a kérdésekben a tárgyak tulajdonjogát akarta volna tisztázni a Magyar Narancs, meg hogy miképp jutott hozzájuk a vállalkozó). A komlói önkormányzat pedig azon kérdésre, hogy egy emlékműbe miért is építettek bele olyan tárgyakat, melynek eredete nem volt tisztázott, a következőt felelte: "az eszközök tulajdonjogának ellenőrzésére közhiteles okirat vagy hatósági nyilvántartás nem áll rendelkezésükre."

Az önkormányzat szerint a tulajdonjog kérdésében azért biztos, mert „az eszközök 2009-es bemutatásra történő elhelyezése, valamint a 2014. évi emlékmű létesítése kapcsán a széles körű sajtónyilvánosság alapján köztudomású tényként (sic!) kezelhető a tulajdonjog kérdése, és „az eladó a szerződésben szavatosság terhe mellett nyilatkozott erről” - olvasható a cikkben.

A Komlót 2010-ig irányító Páva Zoltán egykori polgármester feljelentést tervez, mert "a hűtlen kezelés számára már több mint gyanú".