Baranyában is volt probléma a közmunkával

2017. március 1. 15:32 2017. márc. 1. 15:32

Kiadta a Belügyminisztérium a 2016-os közmunka-projektekkel kapcsolatos vizsgálatok jelentését. Bár konkrét települések nincsenek benne, az kiderült, Baranyában 4,24 millió forintot kellett valamely közfoglalkoztatónak visszafizetnie az államnak.

Kiadta a Belügyminisztérium a tavalyi közmunka-projektekkel kapcsolatos vizsgálatokról szóló jelentését. A vizsgált programoknál összesen mintegy 300 millió forintot kell azon közfoglalkoztatóknak az állam felé visszafizetniük, amelyeknél valamilyen problémát (hiányosság, csalás, visszaélés) találtak.

Az Index cikke szerint 2016-ban 255 bejelentés érkezett a közmunka-programok kapcsán a Belügyminisztériumhoz, ezekből 233 esetet vizsgáltak ki (mindamellett a belügy maga is vizsgálta a programokat hivatalból is).

"A rendszeresen előforduló hiányosságoknál megemlítik a szakvélemények, szerződések késedelmes kiállítását, helytelen bérbesorolást, hiányzó munkaköri leírásokat illetve a szabadságok hiányos nyilvántartását. Kiemelik, hogy a programban sokszor nem annyian voltak a helyszínen mint kellett volna lenniük, hiányoztak a munkanaplók, illetve nem a programelemnek megfelelő munkavégzés folyt. De volt olyan, hogy munkavezetői bért kapott valaki úgy, hogy rajta kívül nem volt másik közfoglalkoztatott" - olvasható a cikkben.

A jelentés szerint a kivizsgált eseteknél általánosságban ezek voltak a leggyakrabban előforduló problémák:

  • a munkaidő-nyilvántartás nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazta;
  • a közmunkások nem a programhoz tartozó területen dolgoztak, vagyis adott esetben magánemberek és vállalkozók területén munkálkodtak munkaidejük alatt;
  • a közfoglalkoztató/munkavezető viselkedése nem megfelelő a közmunkásokkal szemben;
  • a közfoglalkoztató vagy munkavezető visszaél a közfoglalkoztatási támogatással.
  • Baranyában 30-nál több esetben fordult elő bejelentés, ezeknek azonban több mint fele megalapozatlan volt a vizsgálatról szóló jelentés szerint, és tíznél kevesebb alkalommal találták alaposnak a bejelentéseket. A megyében 137 esetben vizsgálódtak a kormányhivatalok ezért felelős szervei.

    A jelentés 11 konkrét esetet sorol fel, azonban nem nevezik meg sem az érintett települést, sem pedig azt, hogy mely közfoglalkoztatónál voltak gondok. Azonban a jelentés egyik diagramjáról leolvasható, hogy Baranya megyében 4,24 millió forintot követelt vissza a közfoglakoztatótól az állam - ebbe az összegbe adott esetben a kamat és a késedelmi pótlék is bele van már számolva.