Minden harmadik baranyainál egész nap megy a tévé

2017. április 25. 10:11 2017. ápr. 25. 10:11

Egy felmérés szerint sokat megy a tévé Baranyában, de inkább a filmekért, mint az ismeretterjesztő műsorokért ül le elé az ember. Okostévéből azonban csehül áll a megye.

Felmérést készített az Euronics Műszaki Áruházlánc a tévénézési szokásokról áprilisban. Ebből kiderült, hogy Magyarországon a többség (78%) több órát tölt naponta a tévé előtt. A válaszok szerint tízből négy magyar háztartásban kettő, minden harmadikban pedig vagy egy vagy háromnál is több készülék van.

Baranya megyében az otthonok harmadában három készülék a jellemző, minden tizedikben négynél is több van. Az országban a legelterjedtebbek a LED vagy OLED, illetve a hagyományos tévék, az Ultra HD készülékek egyelőre elenyésző számban vannak jelen hazánkban. Az országos átlaghoz hasonlóan Baranya megyében a hagyományos, valamint a LED TV-k után a plazmák a leggyakoribb készülékek.

Az okostévékből nincs sok, a készülékek egyébként háromszor népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében, de így is csupán minden ötödik férfi nyilatkozta, hogy okostévéje van otthon. Arányaiban a legtöbb smart TV a fővárosban és Pest megyében van, a Baranya megyei lakóknak mindössze 3%-a rendelkezik okostévével.

A magyar lakosság mindössze 10%-a állította, hogy nem néz tévét, a többség (78%) viszont legalább 1-2 órát a tévé előtt ül, 16%-uknál szinte egész nap be van kapcsolva a készülék. Minél idősebbek vagyunk, annál többet tévézünk, a Baranya megyeiek harmadánál szinte egész nap megy a tévé. A műsorkínálattal Zala és Veszprém megyében a legelégedettebbek a lakók, Békés és Vas megyében pedig a legelégedetlenebbek. A férfiak a filmek után a sportműsorokat és a híradót követik leginkább, a nők számára elsők a sorozatok, aztán jöhetnek csak a filmek vagy a híradó. A reggeli beszélgetős műsorokat nézik a legkevesebben az országban. Baranyában is a filmeket kedvelik a legtöbben (85%), közel kétszer annyian, mint az ismeretterjesztő műsorokat vagy a sorozatokat - derült ki a felmérésből.

Az online tévézés egyre közkedveltebb, a Baranya megyeiek 75%-a követi interneten az adásokat, csupán Nógrád és Békés megyében van még mit javítani a népszerűségén. A „visszajátszás” funkciót is egyre többen használják, Zala, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében kedvelik a legtöbben, és Békés, valamint Tolna megyében alkalmazzák a legkevesebben. Az Euronics Műszaki Áruházlánc felméréséből viszont az is kiderült, hogy az UHD egyelőre közel sincs ilyen kiemelt helyzetben, a 4K tévék száma elenyésző az országban, és a jobb képminőség is csupán a magyar lakosok 21%-ának fontos. Ez alól egyedül a Zala megyeiek a kivételek, akiknek nagy része (77%), ha teheti, inkább a HD vagy az UHD minőséget választja a hagyományos SD felbontással szemben.