Szakács: a nyugdíjasokat megalázó emeléssel sértették meg

2017. június 28. 15:05 2017. jún. 28. 15:05

Az MSZP Baranyai Megyei Nyugdíjas Parlament ülése előtt tartottak sajtótájékoztatót az idősek helyzetéről és az erről folytatott parlamenti vitáról Pécsett az Iparosház dísztermében.

A megjelenteket Kablár János, az MSZP Baranya megyei Nyugdíjas Tagozat elnöke köszöntötte, aki elmondta: délutáni rendezvényükön arról adnak számot, hogy a februárban Baranyában is megtartott Nyugdíjas Parlament óta mit vittek véghez az idősek helyzetét illetően.

Szakács László, az MSZP Baranya Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a februári rendezvényeket minden megyében és a fővárosban is megtartották, az elhangzottakat egy országos nyugdíjas parlamenti ülésen összegezték, az ott hozott határozatokat pedig maga a párt képviselte az Országgyűlésben.

A nyugdíjakkal foglalkozó parlamenti vitanap az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint tanulságosra sikeredett, ha nívós nem is volt a kormánypárt részéről. – A 19 megyében számunkra az derült ki, hogy alacsonyak a nyugdíjak és azok vásárlóértéke, más kerül az idősek kosarába a boltokba – mondta Szakács. – Nincs rugalmasság a nyugdíjrendszerben és mindenkitől azt várja a kormány, hogy tőle függjön.

A vitában a Fidesz oldaláról csak a kormányzati propagandát hallhatták a baloldali képviselők, amiből kiderült: ma Magyarországon egy nyugdíjas gondtalanul él és csak azt várja, mennyit tud a gyermekein segíteni.

- A valóság ezzel szemben az, hogy ma idehaza a nyugdíjasokat egy megalázóan alacsony nyugdíjemeléssel sértették meg, a kormány megszüntette a társadalombiztosítás rendszerét – mondta Szakács László. – Vannak milliós nyugdíjak, de olyanok is, akiknek nem hogy a 100, de az 50 ezer forintot sem éri el a havi ellátása.

A politikus elmondta: igazságot kell tenni, másfél millió nyugdíjas nem kap annyi ellátást, amennyi a megélhetéséhez szükséges. Ezért az MSZP nyugdíjkorrekciós programot hirdet és a 13. havi nyugdíj bevezetését, amennyiben kormányra kerül. Szakács hozzátette: be kell vezetni a megélhetési minimumot, mert az nem élet, csak vegetálás, ha valaki csak a számláit tudja kifizetni és a legalapvetőbb élelmiszereket megvásárolni.

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szólt a nyugdíjas szövetkezetekről is. Mint mondta: dicséretes lenne, ha a kormány segítené a nyugdíjasok munkához jutását, hiszen nekik a bevételre, az országnak a szaktudásukra lenne szükség. Ám erre nem egy szövetkezet a megoldás, ami lehúzza őket, hanem a megfelelő törvényi környezet.