PTE-tanévnyitó: Orbán multikultizott, Bódis odaszúrt a győri püspöknek

2017. szeptember 1. 12:57 2017. szept. 1. 12:57

Nem volt hiány üzenetváltásokban, szép szavakba csomagolt szurkálódásokból a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumának díszünnepségén. Bódis József rektor a győri püspöknek szólt ki, Páva Zsolt finoman üzent az őt megpuccsolóknak, Orbán Viktor szokásához híven multikultizott és kampányolt.

Jubileumot ül a Pécsi Tudományegyetem, 650 éve alapították meg ugyanis a Magyar Királyság első felsőoktatási intézményét Pécsen, ebből az alkalomból ünnepi tanévnyitót tartottak a megyeszékhelyen a Kodály-Központban.

Több egyetemista már fél 10-kor a Kodálytól nem messze tiltakozó molinókat akasztott ki a Zsolnay Negyed hídjára. Ezeket közlésük szerint a negyed biztonsági őrei téptek le, ami szembe megy a gyülekezési és véleménynyilvánítási joggal.

Orbánt nem mindenki látja annyira szívesen

Molinókkal tiltakoztak pécsi egyetemi polgárok Orbán Viktor látogatása alkalmából. "2017. szeptember 1-én, a PTE 650 ünnepségsorozat nyitó rendezvényére Orbán Viktor miniszterelnök is hivatalos. Mi, pécsi egyetemi polgárok felháborítónak tartjuk a miniszterelnök meghívását a pécsi középkori egyetem alapításának 650 éves évfordulójára. Ízléstelen és megalkuvó egy olyan politikussal együtt ünnepelni az egyetemet, aki kormányzása alatt ilyen sokat tett a felsőoktatás szétzüllesztéséért.

Orbán Viktor is hivatalos volt az ünnepiségre, a sajtót nem engedték közel érkezésekor, csupán a helyi nyugdíjas támogatók tucatjai vettek részt a földre szállásának dicső pillanatán.

Erről az MTI így tudósított:

"Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsett, amikor ünneplő tömeg fogadta a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program kezdete előtt.

"A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is" - szögezte le a miniszterelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és "mi a pécsi emberek mögött fogunk állni".

"Legyenek kedvesek és támogassanak bennünket" - mondta végül az összegyűlt pécsieknek Orbán Viktor.

Az ünnepi ülésen az előzetes híresztelések ellenére Páva Zsolt pécsi polgármester is megjelent, sőt, mindössze egy ülés választotta el Orbán Viktortól az első sorban - Bódis József rektor volt köztük. Páva megpuccsolója, Csizi Péter Bánki Erikkel, Hoppál Péterrel együtt jóval hátrébb ült, elkerítve több hasonló szintű potentáttal.

Bódis rektor odaszúrt a győri püspöknek

Az ünnepi eseményt Bódis József rektor kezdte felszólalásával, aki arról beszélt, hogy 650 éve arról szólt a döntés, hogy Magyarországot elindítják a tudásalapú társadalom útján. A rektor szerint jó döntés volt, azóta sokak váltak kiművelt főkké, és most is ugyanez a felsőoktatás célja.

Bódis arra is kitért, hogy akik ma ott vannak, azok hitet tettek a tudás mellett, ami nélkül nem lenne Nobel-díjasok sora, "nem lenne Richter Gedeon, nem lenne Prezi - de nem lenne lombikbébi sem".

Páva Zsolt finoman üzent

Páva Zsolt magához képest kissé kevésbé lendületesen és röviden beszélt a megnyitón.

Mint kifejtette, ténykérdés, hogy Pécs nem tud meglenni az egyetem nélkül, és az egyetem sem Pécs nélkül. 2009 óta, mióta ő a polgármester, a korábbi szívélyes viszonyból egymást segítő, hatékony, projektek mentén szerveződő kapcsolat és fejlődés lett. A Modern Városok Programra Páva is kitért, szerinte ez nagy fejlődést jelent az egyetemnek. Hozzátette: Pécs az egyetlen város, ahol az egyetemnek kért forrást az önkormányzat, külön, így a megítélt 24 milliárd nem a helyhatóságon keresztül érkezik a PTE-hez, hanem külön.

Azzal, hogy Páva felvázolta az ő és az egyetem kapcsolatát, azzal Csizi Péternek üzent. Csizi ugyanis a palotaforradalmát bejelentő újságcikkben a következőképp fogalmazott:

"Itt van például az egyetem jövőbeli szerepe. Tudjuk, nagyszerű múltja van. Éppen most ünnepeljük, ám a jövőt közösen kell kialakítanunk, és a mi célunk az, hogy az egyetem – a szellemi mellett – gazdasági motorja is legyen a városnak. Sokkal inkább, mint eddig volt.

Hogy csak egyet említsek, járuljon hozzá nagyobb mértékben a város fellendüléséhez, gazdasági megerősödéséhez. A város és a kormány mindig nagy mértékben támogatta a PTE-t, elérkezettnek látszik az idő hogy gazdaságilag is magasabb szinten profitáljanak a pécsiek ezen intézményük ittlétéből."

Orbán szerint mi jobban tudjuk az utat

Orbán Viktor miniszterelnök ugyan a diákoknak címezte a közel 20 perces kampánybeszédét, de diákból volt a legkevesebb a Kodály nagytermében - annál több politikus és potentát ült a széksorokban.

Orbán azzal kezdett, hogy Pécs városa a magyar tudományos élet erőcentruma, sokszínűsége egyedülálló ötvözet. Hamar kitért azonban arra, hogy két út áll a mostani fiatalok előtt: az egyik a saját út, a másik az európai sodorvonal. Erről gyorsan "bebizonyította", hogy míg 1989-ben követendő példa lehetett az ő generációja előtt, addigra mára ez eltűnt. Ha ezt az utat követik a mostani fiatalok, az az önfeladásba fog vezetni, mert Európa el fog tűnni, a 24. órában van.

Ha azonban azt az utat követik a fiatalok, amit a 89-es fiatalok (azaz Orbánék és a sleppjük) mostanra kijelöltek, akkor fennmarad a nemzet. "A mi jövőnket ma ismét azok a fiatalok jelentik, akik, mint az 56-osok, vagy a rendszerváltók nemzedéke, mernek az árral szemben evezni. Akik a családot és a nemzetet választják a multikulturalizmussal szemben."

A miniszterelnök szerint azon országok fiataljai jelentik Európa jövőjét, akik nem lettek se németté, se törökké, és akiket a "mindent elnyelni akaró nagy szovjet bendő sem tudott megemészteni."

Pécsen anno 650 éve három emberre volt szükség, hogy egyetem legyen: a magyar királyra, a pécsi püspökre és a pápára. Ennek ma is így kellene lennie Orbán szerint, aki hozzátette, a Pécsi Tudományegyetemnek egész Európában vezető szerepet kell betöltenie.

Az eddigi kampánybeszéd után még kitért a felsőoktatási dolgozók béremelésére, majd beszélt a közoktatásban az ingyenes tankönyvekről is, amelyből lassan minden gyereknek jut.

"Magyarország a 27 évvel ezelőtti rendszerváltásból eredő belső nehézségeit és a kommunizmus örökségét javarészt maga mögött hagyta" - jelentette ki Orbán, aki szerint a szétzilált struktúrákat konszolidálták és az ország töretlenül erősödik. Magyarország mára középállammá vált Európában.

Végül arra kérte az egybegyűlt oktatókat, hogy a magyar nemzeti értékeket szem előtt tartva neveljék a fiatalokat.

Az ünnepi szemeszternyitó rendezvény a díszdoktorok avatásával folytatódott.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)