Gulyás: követelni fogjuk az önkormányzat önfeloszlatását

2017. szeptember 12. 13:06 2017. szept. 12. 13:06

Szakács László és Gulyás Emil (MSZP) a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a legutóbbi városi közgyűlésen történtekre reagálva. Leszögezték: ezt a problémát helyben, a mostani emberekkel nem lehet megoldani, előrehozott választásokra van szükség.

- Egy helyett két pártbizottság alakult, majd megemelték az adókat – összegezte a legutóbbi pécsi közgyűlésen történteket Szakács László, a Parlament szocialista frakcióvezető-helyettese a keddi eseményen. – Egy fontos kérdést még fel kell tenni: hol van a pénz?

Szakács emlékeztetett: 2015 januárjában Páva Zsolt polgármester elmondása szerint 2 millió forint adóssága volt Pécsnek, most bevallotta, hogy 7,5 milliárd. Közben év végén a város 1-2-5 milliárd forintokat kapott a kormánytól. Ezért égető a kérdés: kihez, kikhez kerültek a milliárdok?

A politikus elmondta: ezt a problémát a pécsi városházán már nem lehet megoldani, ezért a Parlamentben kérdéseket intéz Lázár Jánoshoz, Pintér Sándorhoz és Varga Mihályhoz. A belügyi tárca vezetőjétől arra vár választ Szakács, hogy törvényesek-e a Pécsett alakult pártbizottságok, főleg az, amelyik a polgármestert helyettesíti. Azt is megkérdezi: mikor és mekkora hitel-, illetve adósságállományt vitt el a kormányt. Ez azért fontos, mert így derülhet ki, az azóta keletkezett hiány összege hova került. Ennek érdekében szeretnének hozzáférni az Állami Számvevőszék vizsgálati anyagához. Ezt követően kikérik az összes tanácsadói és egyéb szerződést az önkormányzattól és a városi cégektől.

– Így fel tudjuk tárni, hová tűnt a hét és fél milliárd forint – mondta Szakács.

– Továbbra is meggyőződésünk, hogy a mostani városvezetéssel nem lehet megoldani a jelenlegi problémákat, ezért előrehozott választásokra lesz szükség.

Gulyás Emil szerint alapos tényfeltárást kellett volna végezni. Az ugyanis, amelyet a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé tártak nem több mint politikai kiáltvány. Egyebek mellett olyan megállapítások szerepelnek benne, mint hogy az elmúlt időszak gazdasági fejlődése képessé teszi a pécsi vállalkozásokat azon tervezett adóemelések elviselésére, amelyekkel kezelni próbálják a mostani csődhelyzetet.

Gulyás Emil szerint amikor a Fidesz átvette a hatalmat, akkora készült el az autópálya Pécsig, akkor épültek meg az EKF beruházásai. A jobboldali vezetők átvágták a szalagokat, de a beruházásokat nem folytatatták, így nem lett sztráda a horvát határig, bár megígérték, és nem lett Pécsből kulturális központ sem.

- Úgy gondoljuk, hogy az adóemelés, a cégösszevonás, a kulturális intézmények ellehetetlenítése és a sportból való kivonulás nem megoldást – mondta Gulyás.

– Az igazán nagy gond, hogy a milliárdok, amiket Pécs a kormánytól kapott gazdaságfejlesztés helyett a vízmű- és a Zsolnay-einstandra, kártalanításra és más hibás döntések helyrehozatalára folytak el, döntésekre, amiket Páva Zsolt hozott, vagy amiket meghoztak helyette.

Gulyás Emil leszögezte: nem politikai és alibi bizottságokra van szükség, amiből már a harmadikat tervezik, most már egyházi és civil szereplőkkel, hanem új emberekre. Ezért továbbra sem adják fel és követelni fogják a közgyűlés önfeloszlatását.

Az MSZP pécsi elnöke újságírói kérdésre elmondta: megbecsülni sem lehet, hogy a sebtében összerakott megszorító csomag mekkora bevételt hoz, mert vannak benne olyan tételek, mint a foghíjtelek-adó, amelyek semmilyen eredménnyel nem kecsegtetnek. Egy vállalkozó sem építi be az üres telkét éppen most, hogy utána telek- és építményadót is fizessen.

– Az adóemelések nem csak a multikat, de minden pécsi vállalkozót érintenek – hangsúlyozta Gulyás Emil.

– A piac be fogja árazni ezeket az adótételeket és végső soron minden egyes pécsi polgár nyögi majd az új terheket. Arról nem beszélve, hogy a cégösszevonás, a létszámleépítés is pécsi családokat hoz nehéz helyzetbe.

Szakács László hozzátette: a leépítés később nem kis kiadásként fog jelentkezni a városi büdzsében. A piac reagálni fog és majd jövőre derül ki: hány vállalkozás költözik kisebb ingatlanba vagy tesz más, még elkeseredettebb lépéseket. A piac szereplőit ugyanis nem vonták be ezekbe a döntésekbe, azokat fideszes politikusok hozták egy szobában, ezért születnek olyan rossz döntések, amelyek miatt egy év múlva hátrébb tartunk majd, mint most.