A budapesti fiatalok Karácsony Gergelyt támogatják a főpolgármester- választáson

2024. április 26. 17:50 2024. ápr. 26. 17:50

Magyarország három legnagyobb diákszervezete – az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront és a Fridays For Future – tagsága letette voksát Karácsony Gergely mellett. Közölték, a jelenlegi főpolgármestert fogják támogatni a júniusi főpolgármester-választáson. Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja elmondta, azért döntöttek Karácsony Gergely mellett, mert a jelenlegi főpolgármester eljárt a tüntetéseikre, állást foglalt ügyeikben. A fő érv azonban az volt mellette, hogy konzekvensen kiáll társadalmi kérdések mellett is, és ez nem csak a diákoknak, hanem mindenkinek nagyon fontos. 

A diákszervezetek döntésük előtt a főpolgármesterrel és Vitézy Dáviddal is egyeztettek. Mindkét jelölt ígéretet tett a Mi Budapestünk (www.szoljonrolunk.hu) fiatalközpontú önkormányzati program megvalósítására. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén pedig – Karácsony Gergely javaslatára – már meg is szavazta a programban szereplő Budapesti Diákönkormányzat létrehozatalát, így jogot és beleszólást biztosít a diákoknak Budapest ügyeibe. Emellett a Fővárosi Önkormányzat már megkezdte 6000 ingyenes színházjegy biztosítását a fővárosi fenntartású színházakban a (főleg külkerületi) budapesti diákoknak.

A voksoláson a három diákszervezet tagsága három opció közül választott: 1. Karácsony Gergely támogatása, 2. Vitézy Dávid támogatása, valamint 3. mindkét jelölt ajánlása, de az állásfoglalás mellőzése. A szavazás a következőképpen alakult: Karácsony Gergely támogatása a szavazáson 73 százalékot kapott, Vitézy Dávid 5 százalékot, mindkét jelölt támogatása és az állásfoglalás mellőzése pedig 22 százalékot. 

A diákok úgy vélték, hogy Karácsony Gergely több intézkedése nagyban segítette a budapesti diákság életét. Közülük kiemelkedő a 14 év alattiak számára ingyenes tömegközlekedés, valamint az, hogy a diákság egésze 1000 forint alatt használhatja a budapesti tömegközlekedést, illetve 1000 forintért a MOL Bubit. Értékelték a város zöldítése kapcsán tett erőfeszítéseket éppúgy, mint a sokszínű budapesti kultúra megőrzésére tett lépéseit.

A konkrét intézkedések mellett a döntésükben fontos szerepe volt annak, hogy a főpolgármester rendszeresen foglalt állást társadalmi kérdésekben, megjelent a diákszervezetek – és más szervezetek – tüntetésein, legyen szó oktatási vagy klímatüntetésekről. „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy Budapestnek olyan főpolgármestere legyen, aki konzekvensen megszólal a minket érintő társadalmi kérdésekben, és kiáll a nekünk fontos ügyekért, legyen szó oktatásról, klímaválságról, lakhatásról, elfogadásról, egyenlőségről” – mondta Perlaki-Borsos Noel. Hozzátette: „rendkívül fontos eredménynek tartjuk, hogy a mi kezdeményezésünkre a Fővárosi Önkormányzat tegnap elfogadta a Budapesti Diákönkormányzat létrehozását, amelynek célja a valódi diák-érdekképviselet kialakítása, valamint, hogy megkezdték 6000 ingyenes színházjegy kiosztását a főleg külkerületi budapesti diákoknak szintén a mi kezdeményezésünkre”. Ez egy hatalmas előrelépés és valódi siker, ami bár nem olyan látványos, mint egy tüntetés, valódi, kézzelfogható haszna van. Ezek mellett a főpolgármester megígérte, hogy ebben a ciklusban bevezeti a húsmentes napot azokon az iskolai menzákon, ahol a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a közétkeztetés. Ezek azok az intézkedések, amelyek ebben a ciklusban valósulnak meg, de a diákszervezetek elsődleges szempontja az, hogy a következő öt évben a program egésze teljesüljön, amiért mindent meg fognak tenni. 

A diákszervezetek addig támogatják Karácsony Gergelyt, amíg betartja az ígéreteit, félévente ellenőrizni fogják a városvezetés haladását. Ha a főpolgármester megszegi az ígéreteit, akkor a diákszervezetek tüntetni fognak ellene.  

A diákszervezetek azt is elmondták, hogy Vitézy Dávid ajánlata is teljesen korrekt volt és programjukat is komolyan vette. Megígérték, hogy nem fognak negatív kampányt folytatni ellene. Elismerik az éjszakai buszok terén végrehajtott reformját, az agglomerációs városokba fél óránként közlekedő vonatjáratok bevezetését és a 101 pontos programját, viszont a Karácsony Gergely mellett szóló érvek túlsúlya miatt a tagság a jelenlegi főpolgármester támogatása mellett döntött. A diákszervezetek tagsága nem értett egyet Vitézy Dávid állításával, miszerint Magyarországon demokrácia lenne.

Magyarország három legnagyobb diákszervezete egyébként már fél éve dolgozik a Mi Budapestünk programon (www.szoljonrolunk.hu), amelynek keretein belül diák, ifjúsági, és zöld kérdésekkel foglalkozó, önkormányzati szinten megvalósítható javaslatokat fogalmaztak meg. A diákok egyetlen célja, hogy jobb legyen nekik a városukban. A majdnem 40 oldalas dokumentumban szerepel a Budapesti Diákönkormányzat létrehozása, több diákkedvezmény, fiataloknak szóló ösztöndíjprogramok, átfogó mentálhigiénés program létrehozása, finomabb, egészségesebb és fenntarthatóbb menza, városzöldítés, energia-korszerűsítés, közösségi zöldfelület-kezelés, az iskolák környezetének javítása, és még sok más is. A program egyébként tartalmaz javaslatokat mind a főpolgármester-jelölteknek, mind a kerületi polgármester-jelölteknek.

A diákszervezetek programbemutatójára három főpolgármester-jelölt – az azóta visszalépett Brenner Koloman, Karácsony Gergely, Vitézy Dávid – ment el, Szentkirályi Alexandrát csak egy ásványvíz képviselte. Az eseményen viszont több kerületi polgármester-jelölt is megjelent. A főpolgármester-jelöltek közül Karácsony Gergely és Vitézy Dávid hívta egyeztetésre a mozgalmakat. Mindkét egyeztetés konstruktívan zajlott, mindkét jelölt vállalta a program teljesítését. A konkrét vállalásokban érdemi különbség nem volt, mindkét jelölt ajánlata korrekt volt a szervezetek számára. Érdekesség, hogy mindkét jelölt többek között Barcelonát és Bécset tartja etalonnak. 

A diákszervezetek az elmúlt hetekben több kerületi polgármester-jelölttel is leültek egyeztetni a Mi Budapestünk programcsomaggal kapcsolatban. Előzetesen felmérték a kerület lehetőségeit, az eddig már megvalósult programpontokat, és ezek tudatában folytatták le a megbeszéléseket. Konkrét megállapodás kerületi szinten ugyan még nem született, de hetente több egyeztetés zajlik. Fontosnak tartják, hogy kerületi szinten sem a jelölt pártlogója a mérvadó, hanem az, hogy a követeléseik a lehető legnagyobb mértékben teljesüljenek. 

A diákszervezetek eddig Pikó András Vlll. kerületi, V. Naszályi Márta l. kerületi, Neidermüller Péter Vll. kerületi polgármesterrel egyeztettek. A megbeszélések folytatódnak és a diákszervezetek továbbra is várják a kerületi polgármester-jelöltek megkeresését a szoljonrolunk.budapest@gmail.com email címen

Az is kiderült, a választások után a diákszervezetek mindenkivel együtt fognak működni, a céljuk az, hogy Budapest egy élhetőbb és diákközpontú város legyen. Ahogy Aschenbrenner Lili, a Fridays for Future Magyarország aktivistája mondta: „célunk, hogy minél több fiatalban alakuljon ki az érdeklődés a politikai és közéleti témák iránt, kiemelten szeretnénk az első szavazók figyelmét felhívni a közelgő választásokra.” A diákszervezetek egyébként várják a tenni akaró fiatalok jelentkezését a Mi Budapestünk kampány csapatába a www.szoljonrolunk.hu weboldalon keresztül. 

Forrás: hirklikk.hu