Mohácsi komp: 33 milliós forrást adott a minisztérium

2016. szeptember 17. 13:11 2016. szept. 17. 13:11

Harminchárom millió forinttal támogatta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a mohácsi kompot. A pénz a minisztérium idei évre révek és kompok felújítására és fenntartására kiírt pályázatból származik. A dunafalvai kompra is jutott 13 millió, amiből Dunaszekcső is részesedhet, mint az átkelő másik végpontja.

Országosan 42 komp és rév fenntartását és/vagy felújítását támogatta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idei évre kiírt pályázatával. A keretösszeg 300 millió forint volt - derül ki a támogatási döntésről szóló kormánydokumentumból.

Baranya megyét szűken véve csak a mohácsi komp képviseli, a révátkelőre a fejlesztési minisztérium 33,038 millió forintnyi támogatást ítélt oda.

Bár arra a dokumentum nem tér ki, vélelmezhetően Mohácson a fejlesztés kerül előtérbe: a bama.hu cikke szerint tavaly mintegy 60 millió forintból (amiből 48 millió pályázati forrásból érkezett) újították meg a mohácsi oldali kikötőrámpát, így a komp extra alacsony, 40 centis vízállásnál is ki tud biztonságosan kötni. Hasonló munka a szigeti oldalra is ráférne Magyarország egyetlen olyan városában, ahol a településrészeket csak vízi közlekedéssel kötötték össze.

A tervek szerint lesz majd egyszer a városban közúti híd is, bár tavaly év végén erre még nagyon keresték a forrásokat az illetékes minisztériumok, és egyelőre csak a környezetvédelmi szempontból nincs akadálya a 26 milliárd forintra becsült beruházásnak.

Mohácson a vízi élet jelentős, a határkikötő is itt található, és a tervek szerint jövő év végére készülhet el a közforgalmú kikötő is, melyre a város 4,75 milliárd forintot kapott uniós forrásokból -írtuk korábbi cikkünkben.

Kevésbé szűken véve Baranyában egy másik komp is forráshoz jutott, a listán ugyanis szerepel a dunafalvai (Bács-Kiskun megye) révüzem is 13,352 millió forintos támogatással. Mivel az átkelő másik végpontja a baranyai Dunaszekcső, így ezt a fejlesztési forrást is a megyéhez lehet csatolni.