Pécs-somogyi művelődési ház: semmi sem változott

2017. február 10. 14:03 2017. feb. 10. 14:03

Reagált a pécsi önkormányzat a DK szerdai sajtótájékoztatójára. A városvezetés szerint a somogyi művelődési házat továbbra is az Elszámolóház működteti, a KLIK-nek semmi köze hozzá.

A DK baranyai vezetője és országos alelnöke, Kunszt Márta és Varju László szerdán tartottak sajtótájékoztatót, egyebek mellett az ominózus művelődési házról.

Varju elmondta: elképesztőnek tartja, hogy Pécs-Somogyon elvették a bányászoktól és bezárták azt a művelődési házat, amelyet az itt élők a saját kezükkel építettek. Varju szerint ezt az oktatás államosítása tette lehetővé: az iskolai tornatermet felújították, de már az állami iskolafenntartó kezeli. Kiemelkedően felháborítónak találta, hogy a bányászok védőszentjének ünnepét az udvaron, esőben kellett megtartania azoknak, akik a házat felépítették, mert nem mehettek be.

A város önkormányzata reagált az elmondottakra, az alábbiak szerint:

„A művelődési ház továbbra is az önkormányzat tulajdonában van és azt továbbra is a Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet működteti, változatlanul, abban a formában, ahogy az korábban is volt.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlant hat szervezet ingyenesen használja, így a Mecseki Bányászok Szakszervezete, Nyugdíjas Tagozat Pécs-Somogy Alapszervezet is. Ezen kívül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Tegyünk Egymásért Egyesület, a Pécs-Somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület (Bányászmúzeum), Pécs-Somogyi Polgárőr Egyesület és az Integrált Nappali Szociális Intézmény, valamint a tornaszobát az általános iskolások használják.

Az Önkormányzat az ingatlan használatáért bérleti díjat nem kért, kizárólag a rezsiköltséget fizetik meg a szervezetek.

A hivatkozott írásban foglaltakkal ellentétben a művelődési ház nincsen zárva, az igényekhez igazodóan munkanapokon 6 órától 20 óráig nyitva tart, előzetes időpont egyeztetés alapján, hétvégi programokon is."

Hamarosan utánajárunk annak is, hogy az érintett civil szervezeteknek mi az álláspontjuk, úgy talán tisztul majd a kép.