Ők megmentik, amin te áthajtasz

2017. március 2. 13:43 2017. márc. 2. 13:43

És meg se hallod. Március harmadikán indul a nagy tavaszi békamentés a baranyai tavaknál.

A tavaszi békamentést a hagyományos helyszíneken, az orfűi és sikondai tavaknál idén is elvégezzük – írja közleményében Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai elnöke. Az akció az 1995-ben elkezdett munka folytatása.

„A békavándorlási útvonalakat keresztező forgalmas közlekedési utak mellett március elején állítjuk fel a terelőhálókat. Ezzel akadályozzuk meg, hogy a békák az úttestre jussanak. A hálók mögött összegyűlt példányokat minden nap a késő délutáni óráktól kezdve folyamatos ellenőrzések során hordjuk át a szomszédos tavakba mindaddig, amíg a békák vándorlása be nem fejeződik. A mentés szerencsés esetben 8-10 napot vesz igénybe, de hidegfrontokkal tarkított időszakokban akár egy hónapig is elhúzódhat” – írja Bank.

A munkában saját önkénteseiken kívül iskolai csoportok és családok is rendszeresen részt vesznek, a segítségre idén is számítanak

.

A sikondai békamentés március 3-án, pénteken délelőtt tízkor kezdődik a békamentő hálók kihelyezésével. Az eseménynek saját oldala is van:

http://sbeka.mindenkilapja.hu/

Itt találnak az érdeklődők részleteket a teendőkről és elérhetőséget a szervezőkhöz. Az elmúlt 22 évben egyébként 95 ezer béka életét mentették meg a kritikus útszakaszokon a természetvédők.