Benke: rabszolgaságot és kommunista szombatot kap a Fidesztől a magyar melós

2017. április 19. 14:08 2017. ápr. 19. 14:08

Rettenetesen kiakadtak a szakszervezetek a Munka Törvénykönyve tervezett módosításán. Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSzSz) régiós vezetője leszögezte: ezt nem hagyják, és nem fogják a magyar melósok sem.

16 tonnát raksz és mennyi a bér

Szerdán megkezdődött a Parlamentben a Munka Törvénykönyve módosításáról szóló vita. A módosítás lényege az, hogy a munkaidőkeret hossza a jelenlegi egy évről 36 hónapra nyúlik. A módosított jogszabály tehát hároméves időszakra teszi lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák közötti „sakkozást”. A lanyhább időszakban nem csökken a bér, de nem jár túlóradíj vagy hasonló az extra terheléses napokra, hónapokra sem. Új előírás, hogy a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára elegendő lehet havonta egy heti pihenőnapot beosztani – írja az azénépénzem.hu.

Az egyik öklöm vas, a másik acél

A Vasas már a tervezet vitája előtt sem támogatta az anyagot. A VSzSz leszögezte: „A módosítás eredményeképpen tovább nőne a munkavállalók kiszolgáltatottsága, amely a munkaidő beosztása terén ma is a legnagyobb. A munkaügyi ellenőrzés és a szakszervezeti tapasztalatok ma is azt bizonyítják, hogy a legtöbb vita és konfliktus ezen a területen van, még akkor is, ha benyújtott javaslat indoklása a munkavállalók érdekeire is hivatkozik”.

Márpedig hivatkozik, Bánki Erik, a Parlament gazdasági bizottságának baranyai illetőségű fideszes elnöke szerint „a változtatás a munkavállalók érdekét is szolgálja, hiszen így a kevésbé intenzív időszakban nem bocsátják el őket, hogy azután újra felvegyék. Mindez pedig – mint elhangzott – az Európai Unióban alkalmazott gyakorlatnak is megfelel”.

A Vasasok elnöke, Balogh Béla szerint ugyanakkor „egyéni képviselői indítványok hátterében látszik egy-egy multinacionális vállalkozás erős lobbitevékenysége, amit nem szabad megengedni, főként nem azon az áron, hogy a gazdasági érdekek előtérbe helyezésével a munkavállalók kiszolgáltatottsága tovább növekedjen!”

(Heti plusz) egy nappal vénebb vagy a hiteledért

Benke Norbert, a VSzSz regionális vezetője elmondta: a tapasztalatok egyértelműen kimutatták, hogy az egyéves keret sem működik mindenhol, a nagyobb cégeknél nem véletlenül volt 6 hónapos. A hároméves meg végképp értelmezhetetlen.

- Ez egy rabszolgatörvény, amivel szép csendben a Kádár-rendszer kommunista szombatját akarják visszahozni – mondta Benke Norbert. – Ezt ráadásul most 3 évre előre a munkásra kényszeríthetnek, ráadásul a saját kormányuk szolgáltatja ki őket. Ha elfogadják, azt nagyon megköszönjük a Fidesznek, Bánki Eriknek és a párt többi baranyai képviselőjének. Ezt viszont a Vasas nem fogja hagyni, ahol ott vagyunk, és ezt beerőltetik a kollektív szerződésbe, biztosan sztrájkok lesznek. Nem fogja hagyni a magyar melós sem, ha már úgyis alig látja a családját, végképp elmegy inkább külföldre. Arról nem beszélve, hogy bármit mondjon Bánki, Magyarország ma elképesztő munkaerőhiánnyal küzd.

(Arról, hogy egy korábbi fideszes képviselő szerint Orbán Viktor és Habony Árpád már 2004-ben elismerték a Kádár-rendszer győzelmét és ehhez alakították a párt stratégiáját, kedden itt írtunk.

A lelkem a vállalatot illeti meg

Benke Norbert szerint a hároméves munkaidőkeretre keményen ráfaraghat a dolgozó. Ha elfogadja a Parlament a módosítást, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy adott cégtől mondjuk két és fél év után távozó dolgozó kemény munkaórákkal tartozik a társaságnak, amit akár levonhatnak a végkielégítésből, vagy extrém esetben bíróság előtt követelhetik tőle.

A szakszervezeti vezető leszögezte: ha a Fidesz-kormány ezt megteszi a magyar dolgozókkal és családjukkal, az olyan töréshez vezet a társadalomban, amit semmilyen látszatintézkedéssel nem fognak már helyrehozni.