A bányászatban folytatja a hűtlen kezelésért megrótt vajszlói ex-jegyző

2017. április 20. 16:29 2017. ápr. 20. 16:29

A volt vajszlói jegyző a igazgatója annak cégnek, mely 2011 óta újra akarja nyitni az Ózd melletti farkaslyuki szénbányát. Félbehagyott kutatásról, tetemes adósságról szólnak a sajtóhírek, pedig idén nyárra-őszre akarták az újranyitást. A volt jegyzőt tavaly hűtlen kezelés miatt megrovásban részesítették, vajszlói ügye pedig még mindig fut.

Bányagödörbe hullott tervek

Még 2011-ben terjedt el a híre, hogy 20 év után újranyitná egy magánszemély az Ózd melletti Farkaslyuk alatti egykori barnaszén-bányát. A magánszemély egy szegedi vállalkozó volt, Molnár György, a Népszava akkori cikke szerint 1,5 milliárd forintos alaptőkével jegyezték be az Ózdi Szénbányák Zrt-t, és az egykori bányásztelepülésen mindenki izgatottan várta a nyitást, mert rövid időn belül 1200 munkást foglalkoztató üzemet vizionált Molnár.

A lendület azonban már az elején megtört, volt némi kutatás, de üzemszerű működés nem indult el Farkaslyukon, sőt, 2016-ban egy új cég szállt be a projektbe (Farkaslyuki Szénbányák Zrt.), mert az Ózdi Szénbányák Zrt. a Világgazdaság cikke szerint veszteségessé vált.

A bányában mintegy másfél évig 30-60 bányász dolgozott, ők is csak újrafeltárást végeztek zömmel, és 2015 februárjában elindult az elbocsátásuk.

A Magyar Narancs cikke szerint az Ózdi Szénbányák Zrt-t virtuális tőkével alapították meg 2011-ben, a 1,5 milliárd forintot jelentő részvények fedezetként "kutatási adományozási jogot" jelöltek meg, amilyet nem ismer a bányászati törvény - csak kutatási jogot. Ezzel pedig az adott bányakapitányság (illetve egy ideje az adott terület kormányhivatala) rendelkezik, nem pedig a vállalkozó. A farkaslyuki Gyürky-táróra vonatkozó kutatási jogot eredetileg 2010-ben a Borsodszén Kft. kapta meg, és 2012-ben lett átruházva az Ózdi Szénbányákra. Egyébként a Borsodszén is Molnár György cége, az Ózdi Szénbányákkal együtt László Istvánnal közös tulajdonukban van.

A volt vajszlói jegyző igazgatja a bányászcéget

A Farkaslyuki Szénbányák Zrt-t a siófoki Fülöp Péter alapította 5 millió forintos jegyzett tőkével, a cég vezérigazgatója a pécsi lakos Ornódi László Istvánné lett - de ő 2016-tól az Ózdi Szénbányák Zrt. igazgatója is.

Ornódi László Istvánné 2011-ig az ormánsági Vajszlón volt jegyző (Ornódi Líviaként hivatkoztak rá akkoriban), amíg őt és a fideszes polgármester Denke Valériát tevékenységét felfüggesztette a képviselő-testület, miután több millió forintnak lába kélt, és őket gyanúsították ezzel Vajszlón.

Ornódi a Magyar Narancsnak azt állította, a vajszlói ügynek nem lett következménye, a Baranya Megyei Főügyészség azonban más véleményen van: a Siklósi Járási Ügyészség 2014. augusztus 12-én vádat emelt Denke Valéria volt polgármester és Ornódi Lászlóné ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés büntette és más bűncselekmények miatt. Az ügy a Siklósi Járásbíróságon van folyamatban.

Ornódi Vajszló után a Pest megyei Zebegényben volt jegyző, azonban ott is idő előtt kellett távoznia. Ott hűtlen kezelés volt a vád, végül a Váci Járásbíróság emiatt meg is rótta a volt jegyzőt, aki "2012 júliusa és szeptembere közötti időben kellő ellenjegyzés nélkül javított és valótlan tartalommal kitöltött kiküldetési rendelvények felhasználásával mintegy 100 ezer forintot vett fel az önkormányzattól jogosulatlanul" - olvasható a Magyar Narancs cikkében.

Ornódi a lapnak elmondta, neki sem tűnt fel, hogy az Ózdi Szénbányák alaptőkéje virtuális, de az adósságokról sem ő, sem pedig az előző vezérigazgató Molnár sem kívánt nyilatkozni a lapnak (az Ózdi Szénbányák ellen 2015-ben több végrehajtás is indult, mivel a cég több munkatársának, a helyi önkormányzatnak, az áramszolgáltatónak tartozott tízmilliókkal, egy szegedi magánszemélynek pedig 280 millióval).

Ornódi ráadásul a Magyar Narancs munkatársától tudta meg, hogy Molnár úgy értékesített részvényeket, hogy közben minden részvénykönyv a volt jegyzőnél volt.

A Magyar Narancs cikke szerint az 5 milliós új cég tőkéje nem elég a farkaslyuki bánya újraindításához, ahhoz minimum 80-100 millió forint kell - ha nem több.

Ornódi Lívia mindenesetre bizakodó, a Magyar Narancs munkatársának azt mondta, "heteken belül folytatják a kutatást, nyolc helyen végeznek próbafúrást. Nyárra elkészítik a kutatási zárójelentést, és leadják a bányakapitányságnak."