Nettó 200 ezres minimálbért kapnak a mohácsi vágóhídon dolgozók

2017. május 3. 15:13 2017. máj. 3. 15:13

De van, aki családi adókedvezménnyel és egyebekkel több mint 350 ezret is megkeres.

Még nincs teljes fokozatán a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó mohácsi vágóhíd, de már sokan dolgoznak az üzemben.

A vágósoron 70 fő munkálkodik, a teljes üzemmódban óránként 550 sertés vághatnak le (mangalicánál és szaláminak való nagysúlyú sertésnél kevesebb a darabszám), de már volt olyan, hogy 530 disznót leöltek egy óra alatt.

A delmagyar.hu cikke szerint a vágósoron a 70 főből tizenegyen a Szegeden bezárt Pick-üzemegységből jöttek át, mint ahogy a vágósor vezetője, Apjok Sándor is.

Apjok a lapnak elmondta, nem könnyű a munka a soron, ezért hetenként "forgás" van, de a dolgozó hamarabb is kérheti a cserét.

Sokan Németországból jöttek haza Mohácsra, a munkások nagyobb része azért környékbeli, Bajáig bezárólag

- magyarázta a vágósor vezetője.

Kettéhasítás előtt 20 perccel a disznó még élt

A vágás menete annyira gyors a cikk szerint, hogy a kettéhasítás előtt 20 perccel a disznó még él.

Az élelmiszerbiztonság szigorú, az orvos minden állatból mintát vesz, és a csipes „vállfáknak" köszönhetően a sertés útja végig nyomon követhető. Olyan a tempó, hogy a kettéhasításkor az állat testhőmérséklete még 30 fokos. A vágósor végén a félsertés kap egy mínusz 15 fokos sokkoló hűtést, amit követ egy mínusz 10 és egy mínusz 5 fokos. Ezután állítják be a húst 0 és plusz két fok közé

- olvasható a cikkben.

A delmagyar.hu információi szerint a vágósoron nettó 200 ezer forint a minimálbér, de van olyan háromgyerekes családapa, aki az adókedvezmények miatt 350 ezernél is többet visz haza.

A darabolóüzemben kétszázan dolgoznak, ott egy óra alatt 660 félsertést dolgoznak fel. Az áru több hazai üzlet mellett Horvátországba is megy, napi egy kamionnal. A 21 milliárdos beruházásban (2,7 milliárd állami támogatás) 5 milliárd forint a cikk szerint csak a húsipari technológiai fejlesztésekre ment el.