PDSZ: rossz pályára állítaná az országot a gimnáziumi keretszámok szűkítése

2017. július 5. 08:00 2017. júl. 5. 08:00

Felmenő rendszerben csökkentené a gimnáziumi férőhelyek számát egy nemzetgazdasági minisztériumi tervezet. A PDSZ vezetője szerint ha ez bekövetkezik, azzal olyan pályára állítja az országot a kormány, ahonnan nehéz visszajönni.

Egy tavaly év végén készített tervezet szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium felmenő rendszerben csökkentené a gimnáziumi férőhelyek számát.

A tervezet szerint a gimnáziumokban már a 2017/2018-as tanévtől bevezetnék a központi felvételit, de ekkor még csak az adatfelmérési céllal, hogy ennek alapján alakítsák ki a következő évi felvételi ponthatárokat. Ekkor még a tanulólétszámot sem korlátoznák. Ugyanakkor a 2018/2019-es tanévtől már fokozatosan szűkülnének a keretszámok, ehhez viszont emelkedő tanulmányi követelményeket szabnának meg, így terelnék a gimnáziumokból a szakképzésbe a diákokat - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetség szerint ezzel is rövidlátó politikai érdeknek rendeli alá az oktatást a kormány, Palkovics László oktatási államtitkár viszont azzal védekezett, hogy rengeteg ilyen tanulmány készül, de végül nem használják fel őket. Ezzel is ez a helyzet, nem tervezik a keretszámok csökkentését, nincs napirenden. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig arról adott ki közleményt kedden, hogy nem fogják felhasználni a tervezetet.

Mária Terézia forog a sírjában

A Pécsi STOP megkereste a tervezettel kapcsolatban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), kérdéseinkre Mendrey László elnök válaszolt.

Mendrey elmondta, példátlan maga a terv is, már Mária Terézia is az oktatás kiterjesztésén fáradozott. Arra viszont régóta senki nem vetemedett, hogy a továbbtanuláshoz szükséges műveltséget megadó gimnáziumokba való bejutást korlátozza. Az elmúlt századok kiművelt emberfői is mutatják, hogy szükség van a gimnáziumokra.

Mendrey László szerint a tervezet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének felfogását tükrözi, Parragh pedig Orbán Viktor miniszterelnök fontos tanácsadója.

A PDSZ elnöke szerint a tervezettel a szakemberhiányra próbálnak megoldást keresni, de alapvetően rossz az irány, mert a XXI. században már a szakmáknak is olyanokra van szükségük, akik idegen nyelven is beszélnek és van informatikai képzettségük.

Hozzátette, az sem jó, hogy a pályaválasztásról az általános iskola végén kell döntést hoznia a gyerekeknek és szüleiknek, főleg úgy, hogy manapság már technikaórák sincsenek nagyon az általánosban. Azt sem tartja elfogadhatónak, hogy egy pontszám elérése, vagy el nem érése határozza meg valakinek az életét.

Mendrey László kérdésünkre elmondta, manapság is felvételiztetnek az érettségit adó intézmények, de ha bevezetnék a szűkülő keretszámokat, amihez egyre magasabb követelmények elérését szabnák meg feltételül - például csak olyanokat vesznek fel gimnáziumba, akinek az egész felső tagozatban 4,9-es átlaga volt -, az már sérti a tanszabadság jogát.

A szakszervezet elnöke kérdésünkre elmondta, manapság már egy-egy tervezetnél, ha azt törvénnyé akarják tenni, a kormány megkeresi az érdekvédelmi szervezeteket, hogy véleményezzék az ötleteket.

- Az már más kérdés - tette hozzá -, hogy ezekből mennyit fogadnak meg és kerül bele a törvénytervezetbe.

Mendrey László úgy vélekedett, ha ez a törvénytervezet a jelenlegi formájában a Parlament elé kerülne és ott módosítás nélkül el is fogadnák, azzal olyan pályára állítaná a kormány az országot, ahonnan nehéz lenne visszatérni.