240 milliós adóhiány - 13 vezető ellen emelt vádat az ügyészség

2017. augusztus 2. 09:21 2017. aug. 2. 09:21

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vádat a tizenhárom személlyel szemben a Baranya Megyei Főügyészség, akik még 2013-14-ben okoztak közel 240 millió forintos adóhiányt.

A Baranya Megyei Főügyészség augusztus másodikai tájékoztatása szerint a bűnszervezet tagjai elhatározták, hogy olyan szervezetet hoznak létre, amelynek célja, hogy a vagyonvédelmi tevékenységükbe piramisszerűen beépülő cégek közül az alsó szinten elhelyezkedő társaságok esetében mutatkozzanak adó és járulékfizetési kötelezettségek, mely cégek azonban adófizetési kötelezettségüknek nem fognak eleget tenni.

A bűnszervezet vezetői által irányított cégek kötötték meg a vagyonvédelmi tevékenységre a szerződéseket a megrendelőkkel, ténylegesen a vagyonőröket, biztonsági őröket ők alkalmazták, azonban ezek a cégek a munkákat tovább számlázták az alsóbb szintű gazdasági társaságok felé azt a látszatot keltve, hogy a munkákat ők végzik el, a dolgozókat ők foglalkoztatják.

A közlemény szerint a vagyonőröket ezek a cégek bejelentették, azonban utánuk járulék-, illetve egyéb adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Ezek az alsó szinten elhelyezkedő cégek tényleges tevékenységet egyáltalán nem folytattak, feladatuk csupán számlakiállításból állt.

A bűnszervezet által működtetett rendszer célja az volt, hogy a tényleges tevékenységet végző és a bűnszervezet vezetői által működtetett gazdasági társaságok adófizetési kötelezettség alól mentesüljenek. A szervezet a 2013-as és a 2014-es év folyamán közel 240 forint adóhiányt okozott.

A Baranya Megyei Főügyészség az ügy kapcsán 13 személlyel szemben emelt vádat, az általuk elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.

Nagy hagyománya van a szervezett adócsalásnak

Júniusban egy olyan szövevényes cégpiramison ütött rajta a NAV, mely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, mintegy 200 dolgozó bére után nem fizetetve járulékot, ezzel mintegy 300 milliós kárt okozva az államnak.

Amint arról korábban írtunk, a bűnszervezetet bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segítette. A vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó 11 céges láncolat piramisrendszerben épült fel, a csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. A dolgozókat ugyan bejelentették, és bevallást is benyújtottak, adót és járulékot nem fizettek. Annak érdekében, hogy ne lepleződjenek le, a kiszolgáló alvállalkozó társaságokat félévente lecserélték. A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs-környéki strómanok irányították.

Márciusban a NAV pénzügyi nyomozói egy vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó bűnszervezet vezetőit vették őrizetbe. A bűnszervezet csaknem másfélmilliárd forintot csalt el. Mint azt akkor megírtuk, a két irányító férfit a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók további 19 gyanúsítottat állítottak elő. Az akcióban 49 helyszínen tartottak házkutatásokat, a költségvetésnek okozott másfélmilliárdos kár megtérülése érdekében többek között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, gépjárműveket foglaltak le.