Már szedik a korai szőlőt a villányi borvidéken
Megkezdődött a korai érésű szőlőfajták szüretelése a Villányi borvidéken, jelenleg az illatos fehérnek és a primőr rozénak való kerül a puttonyokba. A főszezon augusztus 25-e környékén indul, a szőlősgazdák remélik, hogy a finisben is kegyes lesz hozzájuk az időjárás.
A napokban megindult a korai szőlők szüretelése a 2500 hektáros Villányi borvidéken - mondta el a Pécsi STOP-nak Nagy Gergely hegyközségi titkár pénteken.
Szavai szerint a gazdák jelenleg a primőr rozénak, valamint az illatos fehérbornak valót szedik, mellyel néhány nap alatt végeznek is. Ezt mintegy két hétnyi szünet követi majd, mielőtt beindul az igazi szezon: augusztus 25-e után állnak neki a kékoportó szedésének, melyet közel 400 hektáron termelnek a borvidéken.
A folytatásban szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot-t, októberben pedig a Cabernet Franc-t és a Sauvignon betakarítása következik.
Nagy Gergely elmondta: a borászok optimisták, az időjárás idén kegyes volt velük. A mennyiség tekintetében egy átlagos év várható, a minőség viszont kiemelkedő lesz.
A hegyközségi titkár elárulta: nem okozott számottevő kárt az aszályos időszak. A fiatalabb ültetvények kissé megérezték a csapadék nélküli időszakot, de borvidéki szinten nem lehet terméskiesésről beszélni.
A Pécsi STOP kérdésére Nagy Gergely elmondta: a borvidéken szerencsére nem ütötte fel a fejét az aranyszínű sárgaság, ami miatt a Dunántúlon mintegy 80 hektárnyi szőlőültetvény kényszerfelszámolását rendelte el a Nébih. Hozzátette: most leginkább egy kis csendes esőre lenne szüksége a szőlőnek, a gazdák remélik, hogy nem lesz jégverés, és a vehemens, károkozó viharok is elkerülik a térséget.
Az Ördögkatlanon már folyt a hegy zöld leve
Amint azt a Vylyan Pincészet a Facebookon közzétette, már leszüretelték a zöld szőlőt, amiből verjus-t (ejtsd: verzsüt) készítettek. A könnyed szőlőlét le is tesztelte az Ördögkatlan legénysége, és a pincészet szerint igen bejött nekik.