A pécsi csődhelyzet nincs hatással a múzeumra - mert hogy egy fityinget sem kaptak a várostól

2017. szeptember 26. 15:29 2017. szept. 26. 15:29

A Janus Pannonius Múzeum közlése szerint a pécsi önkormányzat 7,5 milliárdos hiánya nincs kihatással a múzeumi intézmények finanszírozására, viszont a takarékosságot mindig szem előtt tartják. A városvezetés az idei költségvetésben egy fityinget sem adott a múzeumnak, az csak állami forrásból tartja fenn magát.

Mint ismert, pénteken arról cikkeztünk, hogy több forrás szerint is finoman szólva nincs jó helyzetben a Janus Pannonius Múzeum, az intézményekben ugyanis lecsavarják a fűtést, de pályázati önrészekre sincs forint már, és az önkormányzat sem mondható bőkezűnek a minimum 7,5 milliárdos hiánya miatt.

Kérdéseinket (igazak-e a hírek; maradhatnak-e el kiállítások és pályázatok a forráshiány miatt; milyen intézkedéseket vezettek be a forráshiány miatt) pénteken elküldtük a Janus Pannonius Múzeumnak, kedden a következő választ kaptuk:

"A pécsi önkormányzat hiánya nincs pénzügyi hatással a múzeum működésére. A JPM forrásai az államtól érkeznek, azok a városi költségvetéstől függetlenek.

A JPM felelősen gazdálkodó szervezet, ezért törekszik és törekedni is fog a takarékos működésre minden tekintetben. Az irodai helyiségekben és a kiállítótermekben a jogszabályban meghatározott hőmérsékletet biztosítjuk. Ez esetünkben az irodákban 21, a kiállítótermekben 18 fokot jelent. A JPM pályázati tevékenysége nem állt le, a tervezett kiállításokat a JPM meg fogja tartani."

A múzeum a válaszlevelében azt írja, a "JPM forrásai az államtól érkeznek". Nos, ez igaz is, mivelhogy az idei költségvetésben nem szerepel (a módosítottban sem) a JPM felé forrásátadás a várostól - miközben például a Sipőcz Patikamúzeum fenntartását is a JPM kapta meg idén.