Eső rúgja fel a szép őszi időt

2017. október 1. 13:36 2017. okt. 1. 13:36

Nappal ugyan 20 fök fölé is kúszhat a hőmérséklet, a hajnalok azonban már cidrizősek, október első ehet például helyenként faggyal indulhat. Kedden esőt kapunk, a folytatásban kissé ritkulnak majd a felhők, pénteken viszont ismét dolga akadhat az esernyőnek.

Október másodikán, hétfőn derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, majd késő délutántól északnyugat felől növekedni kezd a fátyolfelhőzet, csapadék viszont nem lesz - olvastuk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Elsősorban az északnyugati országrészben helyenként megélénkül a déli szél, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a fagyzugokban -2, -3 fok is lehet. A szakemberek szerint talajmenti fagyra nagyobb területen kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között várható.

Kedden aztán átalakul az időjárás. Nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délután már keleten sem valószínű napsütés. Egyre több helyen számíthatunk esőre, záporra, a Dél-Dunántúlon akár zivatar is kialakulhat. A déli, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon 13 és 17, míg délen 18 és 22 fok között alakul.

Szerdán hajnalban, reggel felszakadozik, majd gyorsan csökken a felhőzet, napközben már változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Kora reggel a keleti határ közelében még előfordulhat kisebb eső, majd ott is megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél megélénkül, olykor megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Csütörtökön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 3 és 10 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között lesz majd.

Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan eső, zápor előfordulhat. A nyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.