Hiába a pluszpénz, úgyis az államé lesz a Tüzér utcai ingatlan

2017. október 11. 20:41 2017. okt. 11. 20:41

800 millió forint pluszt kapott a Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Programon keresztül, hogy az orvosi karral szemközti ingatlant megvehesse. A PTE közleményéből azonban kiderült, hogy a terület egy állami cégé lesz, az egyetemnek csak vagyonkezelői joga lesz az oda tervezett építményekre.

Mint ismert, a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely plusz 800 millió forintot irányzott át a Pécsi Tudományegyetemnek, hogy megvehesse az orvosi karral szemközti, másfél hektáros beépítetlen ingatlant (a volt Lakits-laktanya területéről van szó).

A területre vonatkozó építési szabályokat még márciusban megváltoztatta a pécsi fideszes többségű önkormányzat, aminek köszönhetően oda akár négyemeletes apartmanházakat is fölhúzhat a mostani két tulaj, akik kézen-közön, de Orbán Viktor miniszterelnök körébe sorolhatók - erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

A PTE kedden közleményt adott ki a kormányhatározattal kapcsolatban, melyben azt írták - több más mellett -, hogy

"a hivatkozott helyrajzi számú telek tulajdonjogát a Magyar Állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján intézményünk vagyonkezelői jogot szerez, amely alapján a területen a Modern Városok Program keretén belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg."

Vagyis: a terület/ingatlan tulajdonjoga az államé lesz, az oda tervezett építmények vagyonkezelői jogát kapja meg az egyetem.

A PTE közleménye:

Kedden megjelent a Kormány 1734/2017. (X. 10.) Korm. határozata a Modern Városok Program részeként megvalósuló Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű képzései bővítéséhez kapcsolódó kapacitás fejlesztéséhez, valamint a kutatási-fejlesztési potenciáljának fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozat módosításáról.

A határozat tartalma szerint a Kormány a 1035/2016. sz. kormányhatározattal a Pécsi Tudományegyetem részére biztosított 24 Mrd Ft keretösszeget 800,1 millió Ft-tal felemelte, melynek célja a Pécs Tüzér utca 1. sz. alatt fekvő 337/1 helyrajzi számú terület megvásárlásához forrás biztosítása.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a hivatkozott helyrajzi számú telek tulajdonjogát a Magyar Állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján intézményünk vagyonkezelői jogot szerez, amely alapján a területen a Modern Városok Program keretén belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg.

Örömteli a döntés a tekintetben, hogy a konkrét projektelemek fejlesztési helyszínei bővülnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egységes, és valóban 21. századi orvostudományi campus jöhessen létre, és ebből a régió lakossága is profitáljon az egészségügyben.